Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentinde üç gündür devam eden gösterileri görüşmek üzere bir araya gelen Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) politbüro üyeleri, toplantı sonrası IKBY'nin 8'inci hükümetinden çekilme kararı aldı.
Goran ve Komel'in resmi internet sitelerinden yapılan açıklamada, "Bölgenin durumunun değerlendirilmesi için birkaç gündür devam eden toplantı sonrası Komel ve Goran aldıkları ortak karar doğrultusunda hükümetten çekildi" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, koalisyondan çekilmenin yanı sıra Goran'ın, IKBY Meclis Başkanlığını da bırakacağı belirtildi.
IKBY'nin 8'inci hükümetinin kabinesinde Goran, Peşmerge, maliye, ticaret, din işleri, yatırım bakanlıklarına, Komel de Çevre ve Ziraat Bakanlığı'na sahipti.
Goran'ın IKBY meclisinde 24, Komel'in ise 6 milletvekili bulunuyor.
Eski IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile siyasi çekişme içerisinde olan Goranlı bakanlar, Ekim 2015'te Başbakan Neçirvan Barzani tarafından görevden azledilmelerine rağmen resmi bir şekilde istifa etmemişti.
PROTESTOLAR 3. GÜNÜNDE
Maaşların ödenmediği ve kamu hizmetlerinin neredeyse durma noktasına geldiği IKBY'de, özellikle Goran ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) etkili olduğu Süleymaniye'de yoğunlaşan yolsuzluk karşıtı protestolar bugün üçüncü gününde.
Yerel kaynaklar, dalga dalga yayılan gösterilerde en az üç kişinin öldüğünü, 80'den fazla yaralı olduğunu bildiriyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, kamu binasını taşlayan protestoculara ateş açıldığı görülüyor.
Öfkeli kalabalıklar yalnızca iktidardaki KDP'nin değil, Talabanilerin KYB partisi ile Goran Hareketi'nin binalarını da ateşe verdi. Yakılan yerler arasında çok sayıda kamu binası da var.
Öğretmenlerin sokağa dökülmesiyle işaret fişeği atılan protestoların arkasındaki neden, ekonomik kriz.
MAAŞLAR ÖDENMİYOR, TÜRKİYE VE RUSYA'YA BORÇ 5 MİLYAR DOLAR
25 Eylül'deki bağımsızlık referandumundan önce de memur maaşlarının ancak yarısını ödeyebilen Mesut Barzani yönetimi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri Bağdat yönetimine kaptırınca, ekonomi tamamen çöktü. Bölgede görev yapan memurlar, iki aydır hiç maaş alamadı.
Yolsuzluk karşıtlarının öfkeye kapılmasına yol açan bir diğer kriz, elektrik kesintileri.
IKBY'nin halihazırda Türkiye ve Rusya'ya 5 milyar doları aşan borcu var.