Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki anlaşmazlılar birçok alanda artarak büyüyor. AB üyesi ülkeler son zamanlarda göç, ABD ile ilişkiler, Çin'e karşı izlenecek politikalar, sınırların güvenliği, Ukrayna'ya destek konusu ve Rusya'ya yönelik atılacak adımlar gibi kritik konularda karşı karşıya geliyor. İngiliz Guardian gazetesindeki haberde ise AB içerisinde arka planda kalan bir krize dikkat çekildi. Habere göre Almanya ile Fransa arasındaki 'rekabet ve anlaşmazlıklar' nedeniyle AB'nin bürokratik karar alma süreçleri yavaşlıyor. İddiayı ortaya atan Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAllister oldu. Guardian'a konuşan McAllister, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki iletişim eksikliği nedeniyle Ukrayna'ya destek ve finansal meseleler gibi konularda alınması gereken önlemlerin oldukça geciktiğini söyledi.
SCHENGEN ÇALKANTIDA
AB içerisinde son zamanlarda yaşanan bir diğer problem Schengen ve sınırlar oluyor. Almanya, Polonya ve Çekya sınırlarında geçiş kontrollerine başladı. Ayrıca Slovenya, Hırvatistan'la olan sınır geçişlerinde gözetimi artırıyor. Euronews'teki habere göre Schengen Anlaşması'nın temel ilkelerinden olan 'vatandaşların serbest dolaşımı' risk altında.
KİEV'DE TOPLANDILAR
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları dün ilk kez birlik üyesi olmayan bir ülkede bir araya geldi. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de toplanan ülkeler, Rusya'ya karşı atılacak adımları ve savaşta izlenecek politikaları görüştü. Ancak yapılan yorumlarda AB ülkeleri arasında bu konularda da çok ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. Örneğin Polonya geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya askeri desteği sonlandırmıştı. AB ülkelerinin Ukrayna Savaşı'ndaki tutumları ayrıca kıtanın ABD ile olan ilişkisine de yön verecek.