ABD üretimi THAAD bataryasının özellikleri ortaya çıktı: İsrail’i korumak için kullanacaklar
ABD, İsrail’i korumak için ülkeye THAAD savunma sistemini yerleştireceğini duyurmuştu. İran’a karşı kullanılacağı belirtilen savunma sisteminin özellikleri de gözler önüne serildi.

AA muhabiri, ABD'nin İsrail'e konuşlandıracağı hem atmosferden hem de atmosfer dışından gelen balistik füzelerin imha edilmesinde öne çıkan hava savunma sistemlerinden biri olan THAAD sistemlerinin teknik özelliklerini derledi.
ABD yönetimi, koşulsuz destek verdiği İsrail'i korumak için İran, Yemen'deki Husiler ve Lübnan'daki Hizbullah tarafından fırlatılan füzelere karşı İsrail'de THAAD sistemini konuşlandırma kararı aldı.
İsrail'in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli "Davud'un Sapanı" ve kısa menzilli "Demir Kubbe" olmak üzere üç hava savunma sistemi bulunuyor ancak bunlar, İran'ın son misilleme saldırılarında bazı füzeleri önlemede yetersiz kaldı.
Genel anlamda söz konusu sistemlerde, hedef tespit bölümünde kara ve denizde konuşlu radarlar ile uydu sensörleri, imha bölümünde fırlatma üniteleri ile önleme füzeleri ve tüm bunların koordinasyonu ile yönetimini sağlayan komuta kontrol merkezleri bulunuyor.

İSRAİL KONUŞLANDIRILDIĞINI İDDİA EDİYOR
İsrail ordu radyosu 12 Ekim'deki yayınında, ABD'nin İran saldırılarına hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdığını duyurdu.
Pentagon da bu açıklamayı teyit ederek, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine, İran'ın 13 Nisan ve 1 Ekim'de "benzeri görülmemiş saldırıları" nedeniyle İsrail'i güçlendirmek amacıyla bir THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin gönderileceğini açıkladı.

İŞTE SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
THAAD, Amerikan Lockheed Martin üretimi hem atmosfer içinden hem de atmosfer dışından gelen balistik füzeleri engellemek için tasarlanan, orta ve yüksek irtifa hava savunma sistemi.
Sistem, yüksek irtifa koruması, batı ülkeleri ve İsrail tarafından kullanılan diğer hava savunma sistemleriyle entegre çalışabilmesi ve hedef tespit radarının uzun menziliyle öne çıkıyor.
Kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı tam, uzun menzilli balistik füzelere karşı kısıtlı yetenekleri olan THAAD, patlayıcı madde içeren başlık yerine imha için kinetik vuruş (Hit-to-Kill) teknolojisini kullanıyor.
Sistem terminal safhasındaki füzelere karşı etkili ancak atmosfer dışında yörüngede ilerleyen füzeleri de imha edebiliyor.
Yüksek manevra kabiliyetine sahip her bir THAAD bataryası, beş ana bileşenden oluşuyor: Önleyici füzeler, fırlatıcılar, radar, ateş kontrol ünitesi ve destek ekipmanları.
Bir THAAD bataryası 95-100 kişi tarafından işletiliyor, her biri 8 fırlatıcı taşıyabilen 6 adet tekerlekli araca monteli fırlatıcı ünite ile 48 önleme füzesi, bir hedef tespit radarı ve haberleşme teçhizatını içeriyor.
Sistemde kullanılan AN/TPY-2 radarı, hedef tespiti için X-band, 8-12 GHz arası radyo dalgaları kullanıyor ve yüksek hassasiyeti ile yüksek güç çıkışı sayesinde uzun mesafelerden küçük cisimleri tespit edebiliyor. Modüler tasarımıyla taşınması ve konuşlandırılması nispeten kolay.
Önleyici füzelerin her biri 900 kilogram ağırlığında, 6,17 metre uzunluğunda ve itici füze 34, vuruş başlığı ise 37 santimetre çapında, başlıkta kızılötesi güdüm sistemi de bulunuyor.
Füze saniyede 2,8 kilometre, ses hızının 8,2 katı hızla hedefe yöneliyor.
200 kilometre menzili bulunan sistem 150 kilometreye kadar irtifadaki hedefleri imha edebiliyor.
Sistem, ABD'nin Patriot ve Aegis gibi hava savunma sistemleri, F-35 savaş uçakları ve gemilerle entegre çalışabiliyor.