ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından dikkatlerin Münbiç ve Fırat'ın doğusuna odaklandığı bir dönemde Türkiye ile Rusya arasında sağlanan İdlib mutabakatını sabote etmeye dönük girişimler karşısında iki ülke teyakkuza geçti. Türkiye ve Rusya sonuç odaklı güncellenmiş işbirliği stratejisini bir kez daha masaya yatırdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, dün Ankara'ya gelen Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile İdlib'deki son durumu ele alırken istikrarı koruma planına Türkiye'nin sonuna kadar sahip çıkacağı mesajı verdiği öğrenildi. HTŞ terör örgütünün çatışmaları yoğunlaştırması karşısında iki ülke yeniden sahaya ağırlığını artırma kararı aldı.
3 GRUP TERÖRİST VAR
MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da katıldığı görüşmede, Rusların ısrarla operasyon yapılmasını istediği yaklaşık 5 bin HTŞ mensubu teröristin tasfiyesi için planlar masaya yatırıldı. HTŞ içinde 3 grup terörist bulunduğu istihbarat raporlarına yansıdı. Örgütün silah bırakmaya yanaşmayan grubunu Doğu Türkistan'dan gelenler oluşturuyor. İkinci grup Kafkaslar'ın farklı bölgelerinden gelen silahlı unsurlarından oluşuyor. Üçüncü grupta ise Kuzey Afrika başta olmak üzere Arap ülkelerinden gelen yabancı savaşçılar yer alıyor. Arap kökenli teröristler Suriye'nin iç kesimlerine çekilirken, Doğu Türkistan ve Kafkas kökenli teröristler bölgede ajanlık faaliyeti yürüten çeşitli odaklara para karşılığında hizmet ederek İdlib'i istikrarsızlaştırmaya devam ediyor. HTŞ için İdlib'i boşaltma, silah bırakma veya ülkelerine dönme seçeneklerinden biri uygulanacak. Silah bırakmaya yanaşmayanlara ise operasyon kararı alınacak.
'ANLAYIŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ'
Görüşmenin ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise görüşmede Astana ve Soçi Mutabakatları çerçevesinde Suriye'deki son durum değerlendirildiği belirtilerek, şöyle denildi: "31 Ocak - 02 Şubat 2019 tarihleri arasında Rusya Federasyonunda heyetler arasında yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş, Soçi'de 14 Şubat 2019'da icra edilecek Liderler Zirvesi'ne yönelik gerekli koordineler yapılmış, Astana Mutabakatı taahhütlerine bağlılık ve kararlılık teyit edilmiş, her türlü provokasyona rağmen barış ve istikrarın sağlanması için İdlib'de istihbarat ve silahlı kuvvetler unsurlarınca sürdürülen işbirliğinin önemi ve devamına vurgu yapılmış, özellikle İdlib'deki Silahtan Arındırılmış Bölge içerisinde emniyetin sağlanmasına yönelik olarak alınabilecek önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunulmuş, Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki durum ile ilgili olarak, Türkiye'nin PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden kaynaklanan güvenlik kaygılarının giderilmesi konusunda karşılıklı anlayış birliği içinde olunduğu görülmüş, Suriye'nin siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde terörün her türlüsü ile mücadelede işbirliğinin önemi tekraren vurgulanmıştır."