Cuma günü gerçekleşen tarihi zirvenin ardından, dünyayı şaşırtan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bugün Güney Kore Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkesindeki nükleer deneme tesisinin kapanışını tüm dünyaya göstereceklerini Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'e söyledi.
KİM'DEN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA
Seul'den gelen açıklamaya göre; Kuzey Koreli lider, Mayıs ayında ABD ve Güney Kore'den uzmanlar ve gazetecileri davet ederek, nükleer deneme tesisinin kapanışını tüm dünyayla paylaşacak.
TRUMP'LA GÖRÜŞECEK
Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, Kim Jong-un ile 3-4 hafta içinde görüşebileceğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşen Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae İn ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile uzun ve güzel bir görüşme yaptım. Çok güzel şeyler oluyor, Kuzey Kore ile yapılacak görüşmenin yer ve zamanı ile ilgili hazırlıklar yapılıyor" dedi. Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim ile Mayıs ayı sonunda veya Haziran ayı başında bir araya gelmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Trump daha önce yaptığı açıklamada ise Kuzey ve Güney Kore liderleri arasındaki uzlaşmaya rağmen, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların sürdürüleceğini belirtti. Kuzey Kore nükleer silahlardan tamamen arınana kadar ekonomik baskının sürdürüleceğini ifade eden Trump, yapılan baskı sayesinde Kuzey Kore lideri Kim'in diyalog kurmaya yanaştığını kaydetti.
VARILAN UZLAŞMA
Kuzey Kore lideri Kim ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Cuma günü iki ülke arasındaki sınır köyü Panmunjom'da tarihi bir buluşma gerçekleştirmiş, imzalanan ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak" ifadesi yer almıştı. Görüşmede, Kuzey Kore'nin nükleer programı da ele alınmış ve Yarımada'nın kademeli olarak nükleer silahlardan arındırılması konusunda uzlaşma sağlanmıştı.
GÜNEY KORE'DEKİ ABD ASKERLERİ
Kuzey ve Güney Kore arasında varılan uzlaşma, uluslararası düzeyde memnuniyetle karşılandı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Kore Yarımadası'nda olası bir barış anlaşması imzalanmasının ardından Güney Kore'de konuşlandırılmış ABD askerlerinin çekilmesi konusuna açıklık getirmedi. Böyle bir anlaşmanın imzalanması halinde, diplomatların konuyu ele alacaklarını belirten Mattis, şimdi önemli olanın şart koymaksızın yakınlaşma sürecinin devam etmesi olduğunu ifade etti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KORE ANLAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklama ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae In arasında geçen tarihi zirveyi değerlendirdi. Yapılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu, Kore Yarımadasının nükleerden arındırılma sürecinin başarıyla sürdürülmesini dilediğini belirtti.
Erdoğan, açıklamasında 2 Mayıs tarihinde Güney Kore'ye ziyaretini de duyurdu.
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "KoreYarımadası'nda kalıcı barışın tesis edilmesi yolundaki siyasi iradeleri memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. Açıklamada, "Kore Yarımadası'nda güven ortamının oluşturulmasını ve nükleer silahsızlanmayı hedefleyen diplomasi sürecinin yapıcı şekilde ilerlemesini hem bölge, hem dünya barışı için önemli bir fırsat olarak görüyoruz" ifadesi kullanıldı.
İRAN'IN TEPKİSİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi Koreli liderlerin tarihi buluşmasını dünya barışı yönünde atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi. Ancak Kasımi, ABD Başkanı Trump'a barış planlarından uzak durması çağrısında bulundu. Kasımi, "Amerikan hükümeti İran ile yapılan nükleer anlaşmada, uluslararası anlaşmalara uymadığını kanıtladı bu nedenle de güvenilir değil" dedi.
İSRAİL: ORTADOĞU AÇISINDAN OLUMLU BİR GELİŞME
İsrail ise Kuzey ve Güney Kore arasındaki uzlaşmayı Ortadoğu açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. İsrail İstihbarat Bakanı İsrail Katz, Kore Yarımadası'ndaki gelişmenin Ortadoğu'ya da olumlu etkileri olacağını belirterek, İran ve Kuzey Kore arasında füze teknolojisi alanında işbirliği olduğunu savundu. Ayrıntılı bilgi vermeyen Katz, "Bu konuda çok sayıda kanıtlarının" olduğunu söyledi.
RUSYA'DAN DESTEK
Rusya, Kore sorununun çözümüne katkı sağlamak istediğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov, Rusya, Çin, ABD, Japonya ile Güney ve Kuzey Kore'den oluşan altılı grubun, sorunun çözümü için ideal ve alternatifsiz olduğunu belirtti. Morgulov, Moskova'nın Kuzey ve Güney Kore'de ekonomi ve altyapı projelerine de destek verebileceğini kaydetti.
KORE YARIMADASI NÜKLEERDEN ARINDIRMA SÜRECİNE GİRDİ
Görüşmede ayrıca, Kore Yarımadasında tam, kesin ve geri dönülemez bir nükleerden arınma sürecinin bölgeye refah ve barış getireceğine dikkat çekildiği bildirildi.
Japonya Başbakanı Abe ile görüşmesinde de Trump'ın, Kuzey Kore'nin tüm nükleer ve balistik füze programlarını sona erdirmesi gerektiğini vurguladığı ifade edildi.
GÜNEY KORE-KUZEY KORE ZİRVESİ
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya gelmişti.
Liderler, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın sağlanmasına yönelik adımlara ve kararlara tanıklık ederek, yarımadayı nükleer silahlardan arındırma ve mevcut ateşkesi kalıcı barış anlaşmasına dönüştürme konusunda görüş birliğine varmıştı.
Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın birkaç hafta içinde Kuzey Kore lideri Kim ile bir araya gelmesi bekleniyor.