Zagor ve Mister No'nun yaratıcısı olan 81 yaşındaki İtalyan çizer Gallieno Ferri, İstanbul'a geldi ve hayranlarıyla buluştu. Çoğu orta yaş üstü fanatik Zagor okuyucuları, çocukluk hayallerini gerçekleştirip Ferri'nin orijinal çizimlerini satın alma imkanı buldu. Elde edilen gelir, bireysel silahsızlanma için çalışan Umut Vakfı'na bırakıldı. Bugün 35 yaş üstü binlerce kişinin gençlik anılarında önemli bir yeri olan ünlü çizgi roman kahramanı Zagor ve Mister No'nun yaratıcısı Gallieno Ferri, Kadıköy Karga Bar'daydı. 1001 Roman Yayıncılık'ın düzenlediği "Zagor Gecesi"nin konuğu olan 81 yaşındaki çizer, gördüğü büyük ilgiden şaşkına döndü. Bir ara izdiham yaşanan gecede, "Ben ne İtalya'da, ne de başka bir ülkede böyle ilgi gördüm. Özellikle gençlerin bu ilgisi beni çok mutlu etti, başımı döndürdü" diye konuşan Ferri, İstanbul'u çok sevdiğinin de altını çizdi. Daha önce tatil için Türkiye'ye gelen Ferri, yeni bir senaryo üzerinde çalıştıklarını ve Amazon'da geçecek serüvende Zagor ve Mister No'yu buluşturmayı planladıklarını anlattı. İtalyan çizer, "Şu anda üzerinde çalıştığım öyküde Zagor Amazon'a gidiyor. Eski kapak çizimlerini araştırarak iki karakteri nasıl buluşturabileceğimizi araştırıyoruz" dedi. Ferri Türk Zagorseverlere de bir müjde verdi: "İstanbul çok güzel bir mekan, aksiyona da uygun. Zagor'u bir serüvende İstanbul'da da çizebilirim." Zagor'u yaratırken kendi yüzünden ilham aldığını dile getiren Ferri, "Her çizer, önem verdiği karakterlere kendinden bir şeyler katar. Ben de kendi yüzümden faydalandım. Asıl ilhamı oyuncu Robert Taylor'dan aldım. Ancak onun yüzü biraz sevimliydi. Hatlarını sertleştirmem gerekti" diye konuştu. Yarattığı karakterin bu kadar beğenileceğini ve kariyerinin bu kadar uzun süreceğini hiç tahmin etmediğini dile getiren Ferri Türkiye'de gençlerden gördüğü ilgiye şaşırdığını dile getirdi.
SİLAHSIZLANMAYA DESTEK İÇİN
Ferri'nin İstanbul'da özel çizdiği çizimler gecede açık artırmayla satıldı. Bu güne dek Darkwood ormanlarında Kızılderililer'e karşı balta sallayan Zagor, bu kez açık artırmadan elde edilen gelirlerle bireysel silahsızlanma için çalışan Umut Vakfı'na destek oldu. Duayen çizer açık artırmayı heyecanla izledi. Zagor ve arkadaşı Çiko'nun Taksim Tünel'de resmedildiği çizim 600 liradan alıcı bulurken; Ferri'nin 4 Kasım'da çizdiği çizim 360 liraya satıldı. Geceye katılan onlarca Zagor hayranı ise oldukça heyecanlıydı. 5 binden fazla nadir Zagor çizgi romanından oluşan değerli bir koleksiyonun sahibi olan Koç Üniversitesi Genel Sekreteri Onur Erhan, "Sanki 15 yaşında aşık olduğum biriyle yıllar sonra tekrar buluşmuş gibiyim" dedi. 600 lira vererek, Çiko ve Zagor'un Taksim Tüneli önünde yer aldıkları çizimi satın alan Erhan, geceyi "Geç gelen mutluluk" diye tanımladı. Gecede bir Ferri özel çizimini 360 liraya alan 40 yaşındaki Emre Kutsal ise, "40 yaşındaki bir adamın kendisi için yapabileceği en güzel şeyi yaptım. Bu çizimi ofisime asacağım. Ferri ile tanışmak benim çocukluk hayalimdi. Bunu kimse anlamaz, ailem ve dostlarım dahil" diye konuştu.
ARTIK KOLEKSİYON YAPIYORLAR
İnşaat mühendisi olan 44 yaşındaki Özgür Ateş, "Bu buluşma yıllar önce olmalıydı ama geç de olsa kavuşmak güzel" dedi. Orta okul çağlarından bu yana Zagor okuduğunu dile getiren Ateş, "Bu tutkum bir süre sonra koleksiyonerliğe dönüştü" diye konuştu. Bir dönem sahaflık da yaptığını belirten 37 yaşındaki Tuncay Kurt ise, "Sayesinde çok para kazanmışlığım var. Zagor efsanesi hem okuyucu, hem de satıcı olarak beni hep mutlu etti" dedi. 58 yaşındaki Tayfun Alemdağ ise Zagor sevgisini işe dönüştürdüğünü anlattı. Çocukluğunda kitaplarının arasında okuduğu çizgi romanların şimdi alım satımını yapan Alemdağ, "Türkiye'de kemikleşmiş bir Zagor okuyucusu var. Çocukluğunda ayrılamadıkları romanların koleksiyonlarını yapıyorlar" diye konuştu.
BALTALI İLAH ZAGOR VE ÇİKO'NUN SADIK DOSTLARI BULUŞTU
İtalyan çizer Gallieno Ferri'yi sanki bir ömür beklemiş gibiydiler. Bir köşeden Baltalı İlah Zagor ve dostu Çiko çıkacakmış gibiydi. Ferri'nin özel İstanbul çizimini 600 liraya satın alan Onur Erhan'ın mutluluğu tarif edilmezdi (solda). Zagor müdavimlerinden Tuncay Kurt (üstte). Özel bir çizimi 360 liraya alan Emre Kutsal hayalini gerçekleştiriyordu (solda üstte). Özgür Ateş de Zagor'la büyüyenlerden. Şimdi koleksiyon yapıyor (solda altta)