Her yıl olduğu gibi bu yıl da orman yangınlarının çıkma ihtimali yüksek olduğu döneme girildiği ifade eden Akşan, 1 Mayısta gelen yangın söndürme helikopterinin Dardanos'ta, yeni gelen THK'ya ait 4 su atar, 1 adet keşif uçağının ise havaalanında konuşlandırıldığını bildirdi.
Akşan, yangına karadan müdahale edecek araçlarının da bulunduğunu belirterek, bunların 55 adet arazöz, 11 adet dozer, 7-8 adet greyder ve su tankları olduğunu ve hazır vaziyette bekletildiğini kaydetti. Çanakkale'de yılın 200 gününün rüzgarlı geçtiğine işaret eden Akşan, ''Yöremiz ağaç türü itibariyle çoğunlukla kızıl çamdır. 200 bin hektar civarında genç ormana sahibiz. Bunlar yangınlarda oldukça riskli bölgelerdir'' dedi.
Akşan, son yıllarda yangında zarar gören alan miktarını minimum düzeye indirdiklerini ifade ederek, sadece 2008 yılında bir şanssızlık eseri İntepe ve Gelibolu'da 2 bin hektar alanın yangınlarda tahrip olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
''Vatandaşlarımızı yangınlara karşı bilgilendirdik. Personelimizi eğittik. Mühim olan yangına hızla müdahale etmektir. Bunu da 55 adet kuleyle sağlıyoruz. Ayrıca son yıllarda kamera sisteme oluşturuldu. 3 kuledeki kameralarla tüm yöre taranıyor. Rüzgarlı havalarda tedbirlerimizi artıracağız. İnşallah bu yılı sıkıntısız bir şekilde atlatacağız. Bu konuda hazırlıklarımız tamdır, kararlığımız vardır.''
AMFİBİK UÇAKLAR GÖREVDE
THK Uçak Filosu ekip şefi Günay Ciyavul ise 2 ton su alan uçakların alarm verildiği andan itibaren 7 dakika içinde havalandığını söyledi.
Amaçlarının yangınlara ilk müdahalede bulunup, yayılmasını önlemek olduğunu belirten Ciyavul, bu uçakların kendi kategorisinde dünyanın en büyük uçakları olduğunu vurguladı.
Ciyavul, THK'nın geçen yıldan itibaren 5 tane amfibik uçak aldığını, bu uçakların 5,5 ton su kapasitesi bulunduğunu ve denizden su alabildiğini belirterek, ''Bunların 2 tanesi Antalya, 2 tanesi de Muğla'da konuşlandırıldı. Bu uçaklar uzak mesafe katedebildiği için Türkiye'nin herhangi bir noktasında çıkabilecek yangınlara da müdahale edecek'' şeklinde konuştu.