Eğer tüketilen su vücut için yeterli miktarda ise ve güneş ışınlarına direk maruz kalınmıyorsa, insanlar 55 dereceye kadar dayanıp, hayatta kalabilir.
10 dakika 60 derecelik bir ortamda kaldıktan sonra, nefes almakta zorluk çekilir. Hücreler parçalanmaya ve organlar iflas etmeye başlar. Bu da kişiyi ölüme iter.
Dünya üzerinde ise kayıtlara geçmiş en yüksek sıcaklık 55 derecede Nevada'daki Ölüm Vadisi'nde görüldü.
Aynı şekilde soğukluğu da hesaplamak zor. Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye yol açar. Ve kişiyi ölüme sürükler. İnsanların vücut ısısı 21 dereceye düştüğü zaman ölürler.
Dış ortamdaki soğuğun insanlara etkileri de farklılık gösteriyor. Durum daha çok iklime uyum sağlamış olmakla ilgili. Kuzey Kutbu'nda yaşayan bir insanın soğuktan ölme olasılığı, Suudi Arabistan'da yaşayan birinin soğuktan ölme olasılığından daha düşük.
İnsanlar, -40 derece soğukluğa 10 dakika boyunca maruz kalırsa, hayatlarını kaybediyor...
Uzun süre uykusuz durmak, vücudu hızlı bir şekilde sağlıksız duruma getirir ve halüsinasyonlara neden olur. Ancak, ölmeden uzun süre uykusuz kalabiliriz.
Bunu ispatlamak biraz zor olsa güncel rekorlara göre 1965 yılında 17 yaşındaki Randy Gardner tarafından kayıtlara geçti. 11 gün uyumadı. Daha sonra bilim insanlarının fareler üzerine yaptığı deneyde, insanların ölmeden 14 gün boyunca uykusuz kalabileceği kanıtlandı.
Eğer nefesinizi tutarsanız beyniniz hasar görmeden 1 dakika durabilirsiniz. Bir dakika sonrasında komaya girip, 3 dakika sonrasında ise ölme ihtimaliniz oldukça yükselecektir.
Fakat su altında bu süre iki katına çıkar. Sebebi ise yüzerken kalp atış hızı ve metabolizma yavaşlar. Dalış refleksi etkinleşir.