Tunceli yolu dağlık... Kıvrıla, kıvrıla Munzur çayı eşliğinde kente doğru ilerliyoruz. Munzur Vadisi'nin yamaçlarından akan su sesleri doğada müthiş bir senfoni oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl farklı tarihlerde ziyaret ettiği kentte, bu ziyaretlerin yatırıma dönüştüğü görülüyor. Örneğin tüm kanalizasyonunun 9 ayrı noktadan Munzur Çayı'na akıtılmasının önünü alacak ilk arıtma tesisi için adımlar atıldı. Temeli büyük bir törenle atılan arıtma tesisi ve kanalizasyon projesi için 8 milyon TL'si hibe 8 milyon TL'si ise uzun vadeli kredi olarak İller Bankası'ndan sağlandı. Projenin iki yılda bitirilmesi hedefleniyor.
DOKTOR SAYISI HIZLA ARTIYOR
Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan Tuncelili işadamları da Tunceli Sanayici ve Girişimcileri Derneği'ni (TUSGİD) kurdu. Dernek, önümüzdeki dönemde il için önemli çalışmalar, lobi faaliyetleri yürütecek. Yeni kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Zekeriya Kaya, geçmişte Tunceli'nin yaşadığı sorunları ve bunların nasıl aşılacağına dair fikirlerini şöyle anlatıyor: "Tunceli, eğitim seviyesi yüksek ve aydınlık yüzü olan bir ildir. Mağduriyetimiz ve yoksulluğumuz yakın tarihimizin tanığıdır. Tunceli, 'güvenlik' gerekçesiyle yalnız bırakıldı. Ardından da coğrafya ile insan arasında kalın duvarlar örüldü. Nitekim kentin 1970'lerde nüfusu 158 bin, 1990'da 134 bin, 2009'da ise 83 bine düşmüştür. Yine 1990'lı yıllarda 300 civarında köy boşaltıldı. İl genelinde 14 sağlık merkezinde 48 uzman doktor, 46 pratisyen hekim ve 265 hemşire, ebe bulunuyor. Geçmiş yıllarda bu oranlar çok daha düşüktü. Kent merkezinde neredeyse tüm bankaların şubeleri bulunuyor. Adli olaylarda da oranlar her geçen gün düşüyor. Turizm firmaları, 'Güvenlik için uygundur' raporu alamadıkları için Tunceli'yi programlarına almıyorlar. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 17.9. İşsizlik oranının en yüksek olduğu on il arasında yer alıyor."
'GÜCÜMÜZE GÜÇ KATMALIYIZ'
Bölgenin kültürel ve doğal zenginliklerinin ortaya çıkarılması için Tunceli dışında yaşayan hemşehrilerini harekete geçirmek için bu derneği kurduklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Dersim, Tunceli sanayici ve girişimciler için 'memleket' daima önemli bir imge olmuştur. İş ve istihdam sağlamak için projeler üretip, öncülük yapmalıyız. İnanç merkezleri, doğal kaynakları Tunceli için bir şans. Gücümüze güç, sesimize ses katmak için harekete geçmeliyiz."
Karadeniz'e Pertek köprüsü
Tunceli'nin Karadeniz'e bağlanması için önemli bir adım olan Pertek Köprüsü nihayet yıllar sonra hayata geçiyor. Yaklaşık 250 milyon TL maliyeti olan Pertek Köprüsü ile; Tunceli, Trabzon, Samsun, Rize, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Erzurum ve diğer illerin bağlantı hattı Murat Nehri üzerinden yapılacak. Böylece Tunceli ile Karadeniz bağlantısı çok daha kolaylaşacak. Kentin değişen çehresinde bir diğer önemli etken ise duble yollar olmuş. Tunceli'ye doğru yol alırken, eskiden olduğu gibi vadi içine girdikçe yolun tek şeride düşeceğinden korkuyorum. Çünkü 18 yıl önce buraya geldiğimde hem pek çok noktada yapılan güvenlik kontrolleri hem de yolun tek şeride düşmesi nedeniyle sık sık durmak zorunda kalıyorduk. Ancak artık duble yollar sayesinde ayağımızı gazdan çekmeden, tabiat manzarasının keyfini çıkararak Tunceli'ye giriyoruz.