Dünyanın kadavradan rahim nakli olan ilk hastası Derya Sert'e iki yıl önce yapılan ameliyatla başlayan süreçte sona yaklaşıldı. Naklin ardından geçtiğimiz günlerde gerçekleşen sunni döllenme yöntemiyle hamile kalma sürecinde sonuç, çarşamba günü açıklanacak. Ve Sert'in hamile kalıp kalmayacağı sorusu, başta İngiltere olmak üzere tüm dünya medyası tarafından izleniyor. Dünyada binlerce kadın için, Sert'in tedavisi umut ışığı oldu.
TAHLİLER BEKLENİYOR
Akdeniz Üniversitesi'nde 2011'de yapılan rahim nakli yapılan 22 yaşındaki Sert'in tedavisi tamamlandı. Ağustos 2011'de başarılı bir operasyona imza atan Sert'in doktorları, dondurulmuş embriyolarla hamile kalıp kalmadığı sorusunun cevabını almaya hazırlanıyor. Ameliyatı gerçekleştiren Antalya Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan, önümüzdeki günlerde kan tahlillerinin sonuçlanacağını, büyük olasılıkla çarşamba günü de sonucun dünyaya duyurulacağını söylüyor.
BÜYÜK BEKLENTİ YARATTI
Derya Sert, daha anne olmayı ne denli istediğini, "Eğer sihirli bir değneğim olsaydı, şu anda hamile olmak isterdim. Anne olmak, çocuğumu kollarıma almak isterdim" diyerek dile getirmişti. Sert'in, bu uzun tedavi sürecinde en büyük destekçisi ise kocası Mustafa Sert oldu. Bu yöntem, taşıyıcı anne aracılığıyla doğuma izin vermeyen İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde de büyük bir beklenti yarattı. İngiltere'de yayımlanan Daily Mail gazetesi, resmi kayıtlara göre ülkede yaklaşık 15 bin kadının rahimsiz doğduğunu veya sağlık nedenleriyle rahminin alındığını duyurdu. İngiliz doktorlar da yöntemin başarılı sonuç vermesi halinde, benzeri nakillerin birkaç yıl içinde ülkede uygulanabileceğini vurguladı. Gazete, her yıl onlarca İngiliz kadının Hindistan'ta taşıyıcı anne aracılığıyla çocuk sahibi olduğunu hatırlattı.