Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan TOKİ 100 bin sosyal konut projesi başvuruları sona erdi. Proje başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden alındı. Dar gelirli aileleri ev sahibi yapmayı planlayan proje 16 Aralık tarihinde başlamış, o tarihten itibaren ise çok sayıda başvuru almıştı. Türkiye'nin 81 ilinde yapılacak proje kapsamında yapılan evler depreme dayanıklı olup yatay mimari esası ile inşa edilecek. Bu bağlamda vatandaşların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi "TOKİ kuraları ne zaman çekilecek?" sorusunun yanıtı oluyor. Eksiksiz şekilde bilgilerin tamamını ve detaylarını öğrenmek isteyenler konu ile ilgili araştırmalarına hız kazandırdı. Düşük taksitli konut almak isteyen vatandaşları yakından ilgilendiren TOKİ 100 bin konut başvuru ücreti ne kadar? 2+1 ve 3+1 evler için TOKİ başvuru ücreti ne kadar?
Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan TOKİ 100 bin sosyal konut projesi başvuruları sona erdi. Buna göre; TOKİ kuraları ne zaman çekilecek? Kura çekiliş tarihi belli oldu mu? Başvuru şartları neler, ücretler ne kadar?
İşte tüm bilgiler!
TOKİ KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?
"Hak Sahibi Belirleme Kurası" noter huzurunda; İdare yetkilileri denetiminde gerçekleştirilecektir.
1) Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının %10'u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
2) "En Az %40 Engelli Vatandaşlara" konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
3) Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir.
Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra açıklanacaktır.
1. Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında Başvuru yapılan Bankanın yetkili Şube'lerinden geri alabilecektir.
Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra İdare'ce belirlenecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecektir.
İhale sonrası konut sayılarında azalma olması durumunda konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecektir.
TOKİ EVLERİ BAŞVURU ŞARTLARI VE GEREKLİ OLAN BELGELER (EVRAKLAR)
Toplu Konut İdaresi tarafından dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için 81 ilde başlatılan bu projeye katılım gösterebilmek için başvuru şartları hakkında bilgi sahibi olmak mutlak önem arz ediyor. İstenilen şartları karşılayamayan kişilerin başvuruları geçersiz sayılacak. Sosyal konut başvuru şartları arasında en çok dikkat çeken ise, "Proje il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet ediyor olması veya proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması" olarak öne çıkıyor.
TOKİ 100 BİN SOSYAL KONUT HANGİ İLLERDE VE İLÇELERDE YAPILACAK? İSTANBUL'DA KAÇ BİN KONUT İNŞA EDİLECEK?
Toplu Konut İdaresi'nin yapacağı sosyal konut evlerinin 81 ilde hangi ilçelerde yapılacağı da netli kazandı. Tam bu noktada, TOKİ evleri için en çok rağbet gören iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya ve Trabzon olarak öne çıkıyor. Özellikle, 'TOKİ sosyal konut evleri İstanbul'da hangi ilçelerde yapılacak?' sorusu da bu büyük metropolde yaşayan vatandaşlar tarafından yakından
2+1 VE 3+1 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
Sizler için hazırladığımız haberimizin detaylarından, adım adım 2+1 ve 3+1 TOKİ 100 bin sosyal konut projesi başvurusu, ücreti ve ödeme planı hakkında bilgi edinebilir; İstanbul'da ve tüm illerde evlerin hangi ilçelere yapılacağını öğrenebilirsiniz.
TOKİ 100 BİN KONUT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? E-DEVLET İLE TOKİ 100 BİN SOSYAL KONUT BAŞVURUSU
TOKİ 100 bin sosyal konut projesi başvuruları 16 Aralık tarihinde başladı. Dar gelirli aileleri ev sahibi yapmayı planlayan projenin başvurularının nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde yapılacak projenin ve konutların yerleri de belli oldu. İşte maddeler halinde TOKİ konut başvuruları nasıl yapılır? sorusunun yanıtı…
e-Devlet ile TOKİ Sosyal Konut Başvurusu Nasıl Yapılır?
TOKİ başvurusu için öncelikle aşağıda verdiğimiz link e-devlete girmeniz gerekmektedir. Sayfaya girdikten sonra, TOKİ 100 bin sosyal konut projesi karşınıza çıkacak. Bu noktada, size uygun olan ildeki projeyi seçip yanındaki başvur butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra karşınıza çıkan sayfadaki başvuru şartları detaylarını okuyup aşağıdaki onay kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
E DEVLET GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
Diğer açılan sayfada karşınıza konut tipi seçim ekranı gelecek. Burada iki farklı konut tipinden bir tanesini seçmeniz gerekmektedir. 2+1'in başvuru ücreti 500 TL, 3+1'in başvuru ücreti ise 1000 TL'dir.
Sonraki aşamada konutunuzu seçtikten sonra sizden onay bilgisi beklenecek. E-Devlet internet üzerinden TOKİ sosyal konut başvurusu için bu ekranın altında yer alan onay kutucuğu kritik bir önem arz edecek.
Aşağıdaki "Başvur" düğmesine tıkladıktan sonra işlemin tamamlanması için başvuru bedelini ödemeniz gerekecektir. Bunun için Ziraat Bankası tarafından adınıza açılacak ve SMS ile size bildirilecek olan hesaba 1000 TL yatırmanız gerekecektir. Lütfen başvuru bedelini yatırırken hesabı kontrol ediniz ve başvuru bedelinin adınıza açılmış doğru hesaba yatırıldığından emin olunuz.
Başvurunun tamamlanmasının ardından karşınıza şu mesaj çıkacaktır;"************ numaralı başvurunuz değerlendirilmek üzere TOKİ tarafından kaydedilmiştir. Başvurunuzun durumunu "Başvuru Listesi" sayfasından takip edebilirsiniz. Değerlendirme sonucu kısa mesaj ile telefonunuza gönderilecektir."
100 BİN SOSYAL KONUT BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Aylık hane net gelirinin en fazla 5500 TL olması gerekmektedir. İstanbul'da bu durum 6 bin TL'dir. Bu duruma şehit aileleri, ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimler dahil değildir.
T.C. vatandaşı olması,
Proje il /ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya Proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması,
Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç).
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.
Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 25 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan "HAK SAHİPLİĞİ BELGESİ" ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.
TOKİ'nin inşa edeceği evler kategorilere ayrılacak. Buna göre;
1. Kategori olan "Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri"
2. Kategori olan "En az %40 Engelli Vatandaşlarımız"
3.Kategori olan "Emekli Vatandaşlarımız"
4. Kategori olan "Diğer alıcı adayları" tanımlayacak ve evler bu kategorilere göre kuraya girecek.
TOKİ EV FİYATLARI NE KADAR OLACAK?
TOKİ'nin inşa edeceği 2+1 sosyal konutlar 140 ila 180 bin lira fiyat aralığında, 3+1 konutlar ise 160 ila 210 bin lira fiyat aralığında satışa sunulacak.
TOKİ 100 BİN SOSYAL KONUT ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?
Konutların fiyatının yüzde 10'u peşin olacakken, kalan tutarın tamamı aylık % 0.49 oran ve 240 ay vade ile ödenecektir.
2+1 daire ödeme planı
75 metrekare ve 140 bin lira fiyatlı 2+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 14 bin TL peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 894 lira taksitle ev sahibi olacak.
3+1 daire ödeme planı
100 metrekare ve 160 bin lira fiyatlı 3+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 16 bin lirayı peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 1022 lira taksitle evini alacak.
BİZZAT MÜRAACATTA TOKİ 100 BİN KONUT BAŞVURUSU HANGİ BANKAYA YAPILIYOR?
Başvurular Ziraat Bankası şubeleri ve T. Halk Bankası A.Ş 'nin Proje İlinde bulunan yetkili Şubeleri aracılığı ile gerçekleştirilecek.