Kıdem tazminatı işçiyi koruma altına alan olası durumda işten çıkarılmada şirket tarafından çalıştığınız yıl için ödenen tazminattır. Sadece işverenin sizi çıkarması gerekmiyor bazı istisna durumlarda sizin işten çıkmanızla birlikte kıdem tazminatı alma hakkınız olabilir. Bu yüzden milyonlarca çalışan ve işveren için kıdem tazminatı önemli konudur. Biz de sizlere kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI
Kıdem tazminatı alabilmek için en öncelikle şart belirli bir süreyi iş yerinde çalışarak doldurmamız gerekiyor. Aynı iş yerinde bir yıl çalışarak kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliriz. Eğer vefat etme gibi durumlar olursa kıdem tazminatı varislere veriliyor. Kendi isteği ile çıkan bir kişinin kıdem tazminatı alması için şartlar:
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA
Kıdem tazminatı hesaplamak için işçinin belirli süreyi doldurması gerek. İşçinin brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılır. İşte kıdem tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı:
Bu verilerle net kıdem tazminatı hesaplaması yapılabilir.
KIDEM TAZMİNATI FONU
Kıdem tazminatı fonu Kıdem tazminatı adı altında kurulan bir fondur. Yeni sisteme göre işçi bir gün bile çalışsa kıdem tazminatı hak edebiliyor. İşyeri işçinin kıdem tazminatını işe başladığı ve sigortasının işlemeye başladığı günden itibaren kıdem tazminatı fonuna yatıracak. Bu sayede işçinin kıdem tazminatı fonu devlet tarafından korunmuş olacak.
İHBAR TAZMİNATI NEDİR?
İşçinin farklı sebeplerden ötürü işyerinden çıkarılması durumunda işçinin hakkını koruyan tazminatlardan biri de ihbar tazminatıdır. İşverenin çalışanın sözleşmesine son vererek işten çıkarılması durumunda işçiye ödemesi gerek paraya ihbar tazminatı denir. 4857 sayılı iş kanununun 17. Maddesinde yer alan bilgiye göre işveren işçiyi belirli süre önce haber vermeden işten çıkarması durumunda ihbar tazminatını işçiye ödemek zorundadır.
İHBAR TAZMİNATI HESAPLAMA
İhbar tazminatı hesaplamak için İş Kanununda yer alan ihbar süreleri dikkate alınır. İhbar süreleri:
İşte ihbar tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı:
Kıdem ihbar hesaplama örneği için asgari ücretle çalışan biri; 17 Nisan 2019 tarihinde işe başlayıp, 17 Nisan 2020 tarihinde işten çıkmışsa Net Kıdem Tazminatı 2313.93 TL olarak hesaplanır.
EVLİLİK TAZMİNATI HESAPLAMA
Eğer bir kadın soyadı değişerek evlendiği gösteren belgeyle işyerine bir yıl içerisinden başvuruda bulunup işten çıkarsa son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret) çalışılan yıl ile çarpılır. Ayrıca ücrete yemek ve prim ücretleri de dâhil edilerek ödeme yapılır.
ASKERLİK TAZMİNATI HESAPLAMA
Kıdem tazminatı İş Kanunu'na göre ödeniyor. İş Kanunun 14. maddesinin 1. fıkrasının 5. bendine göre, iş akdi işçi tarafından muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla sona erdirilir ise kıdem tazminatı ödenir. Askerliğin kaç gün ya da kaç ay olduğunun bir önemi yok. Buna göre kıdem tazminatı hesaplama bölümünde yer verdiğimiz bilgilerle hesaplama yapabilirsiniz.