İstanbul Eminönü'nde bulunan Rüstem Paşa Camisi restore ediliyor. Tahtakale'de Hasırcılar Çarşısı içerisinde bulunan camide ve bodrumundaki dükkânlarda marttan beri restorasyon çalışmaları sürüyor. Temel güçlendirme çalışmalarının büyük bir kısmı ve minare restorasyonu tamamlandı. Camide bulunan Osmanlı çini sanatının eşsiz örnekleri de dahil birçok kısım restorasyondan geçiriliyor. İbadete açık olan camideki restorasyon çalışmalarının Nisan 2018'de bitmesi bekleniyor.
8 MİLYON LİRALIK BÜTÇE
Mimar Sinan'ın en ünlü eserlerinden olan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Camisi, İstanbul'un siluetini oluşturan en önemli tarihi yapılardan biri. Yaklaşık 600 yıldır ayakta duran camide statik sorunlar sebebiyle restorasyon başlatılmıştı. Caminin bodrumunda bulunan dükkânların projeye başlamadan önce kamulaştırıldığını söyleyen Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Dükkân sahiplerinin bilinçsizce yaptığı ara duvarları yıkarak dükkânları yeniledik. Bu restorasyon çalışmasıyla yapının ve dükkânların eski kültürüne yeniden kavuşmasını sağlıyoruz" dedi. Rüstem Paşa Camisi gibi tarihi yapıların tüm dünyanın tüm insanlığın ortak hazinesi olduğunu hatırlatan Sarı, "Bu yapıları korumak geleceğe taşımak bizim önceliğimiz" diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 8 milyon TL'lik bir bütçe ile restorasyonu devam eden Rüstem Paşa Camisi ibade açık.
İç mekân duvarları devrin meşhur İznik Çini örnekleri ile süslü. Çiniler geometrik, yaprak ve çiçek motifleri ile dekorlu olup renkli çiçek bahçesini anımsatıyor.