Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından şehrin birçok noktasında yeni yatırımlar yapılarak güneşi en fazla alan kentlerden biri olan Şanlıurfa'da GES projelerinin sayısı her geçen gün artırılarak önemli ölçüde tasarruf elde ediliyor.
ŞUSKİ'DEN ENERJİ YATIRIMLARI
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan GES (Güneş Enerji Sistemi) projeleri ile enerji bağımlılığından kurtulmak ve tasarruf elde etmek için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından şehrin birçok noktasında yeni yatırımlar yapılarak güneşi en fazla alan kentlerden biri olan Şanlıurfa'da GES projeleri çoğalıyor.
İÇME SUYU ARITMA TESİSİ GES PROJESİ
İlk etapta faaliyete sunulan GES projelerinden olan Şanlıurfa merkez içme suyu arıtma tesisinde çalışır durumda olan 14 dönümü kapsayan GES sistemi yılda toplam 1.150.000 kWh üretim sağlamaktadır.
AKÇAKALE GES PROJESİ
ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Akçakale ilçesinde kurulan santralde üretilen güç 1.188 kWe/h (kilowatt/saat) olup yılda toplam 1.600.000 kWe/h üretim sağlamaktadır. Tahmini 750 hanenin elektrik enerjisini karşılayacak büyüklükte bir proje olup üretilecek enerji, ilçede mevcut bulunan dağıtım hatlarına verilecek. Yenilenebilir güneş enerjisi kaynağından üretilecek elektrik sayesinde, yılda 885 bin kilogram karbondioksit salımı azaltılmış olacak ve yılda yaklaşık 1 Milyon TL kazanç sağlayacak.
CEYLANPINAR GES PROJESİ
ŞUSKİ Genel Müdürlüğünce Ceylanpınar ilçesinde 8 dönüm alan üzerine 500 kWh'lık Güneş Enerji Sistemi projelendirilerek hizmete sunuldu.
PROJELENDİRİLEN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Ayrıca ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, yine arıtma tesislerin çatı kısmına 16 dönümü kapsayacak şekilde 2 MW'lık GES sistemi kısa bir süre sonra projelendirilip kurulacaktır. Şanlıurfa Aşık bölgesinde yapılması planlanan 37 MW'lık GES projesi yaklaşık 700 dönüm alana kurulacaktır.