İstanbul'un fethinin 559. yıldönümü dün düzenlenen görkemli törenlerle kutlandı. Önce, Fatih Sultan Mehmet'in Fatih Camisi avlusundaki türbesi ziyaret edildi. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Beyazıt'tan Sultanahmet Meydanı'na kadar yürüdü. Yönetmelik değiştiği içinse Belgradkapı'daki surlarda geleneksel fetih canlandırması yapılmadı.
TÜRBEDE FETİH DUASI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 23. Garnizon Komutanı adına 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Tayfun Özden tarafından Fatih Sultan Mehmet'in türbesine çiçek konuldu. Fatih Camisi Başimamı Osman Şahin tarafından okunan duanın ardından lokum ve irmik helvası ile şerbet dağıtıldı. Başkan Kadir Topbaş ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, "Bu şehri bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri ile onun değerleri askerlerini şükran ve minnetle anıyoruz. Ceddimize layık olmaya çalışıyoruz" dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, "Dünyanın en güzel şehrine sahibiz iki kıtanın üzerinde kurulmuş böylesine müstesna bir şehrin hemşerisi olmak hepimize gurur ve onur veriyor" diye konuştu. Fatih Sultan Mehmet'in türbesine ziyaretin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Beyazıt Meydanı'ndan Sultanahmet Meydanı'na kadar "Fetih yürüyüşü" gerçekleştirdi. Dün 10.00'da başlayan yürüyüşte mehter takımı ilgiyle izlendi. Tramvay hattı üzerinde yürüyen mehter takımı, vatandaşlara ve turistlere çiçek dağıttı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş Sultanahmet Meydanı'nda sona erdi. Mehter Takımı burada, vatandaşların ilgiyle izlediği bir de konser verdi. Konser sonrasında ise fetih duası yapıldı. Duaya çevrede bulunan işyerlerindeki insanların da katıldığı görüldü.
ÖNCEKİLERDEN FARKLI
İstanbul'un fethinin 559. yıldönümü kutlamalarında, 5 Mayıs'ta yürürlüğe giren yönetmeliğe göre değişikliğe gidildi. Yeni yönetmeliğin, "Kutlama faaliyetleri, başkentte Ankara Valiliği, başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez" hükmü uyarınca her yıl yapılan bazı ritüeller kaldırıldı.
BU SENE BİZANS YOK
Bu kapsamda Belgradkapı'daki tarihi birliğin surlara hücumu ve sancakların surlara dikilmesinin canlandırılması yapılmadı. En son geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği ve Osmanlı Tarihi Birlik, İstanbul'un fethini canlandırmıştı. Hücum Marşı'nın çalınmasının ardından, tarihi bölük surlara hücum ederek şehrin Osmanlı ordusu tarafından fethedilişini sembolize etmişti. Diğer yandan dün bir ilk daha yaşandı. TRT 1'de yayınlanan İstanbul'un Fethi özel programında Ayasofya Müzesi'nin içinde fethin yıldönümünde ilk kez Kuranı Kerim ve ezan okundu.
IŞIKLI, LAZERLİ GÖRSEL ŞÖLEN
Haliç, kutlamaların gece bölümünde su, ışık, lazer, ses ve görüntü teknikleri kullanılarak görsel bir şölene sahne oldu. Gökkuşağı Gösterisi bu yıl da tekrarlandı. Mehteran Takımı, Haliç'te kurulan platformda da gösterisini sundu. 3D tekniği ile hazırlanan "Fetih 1453" filmi, bin 88 metrekarelik dev ekranda, 8 adet projeksiyon cihazı kullanılarak gösterildi.
AKŞEMSEDDİN VE ULUBATLI DA ANILDI
İstanbul'un fethi sırasında, Türk bayrağını surlara dikerken şehit düşen Ulubatlı Hasan, memleketi Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat köyünde anıldı. Ulubatlı Hasan Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ilk konuşmayı Uluabat Köyü Muhtarı Mesut Altınok yaptı. İstanbul'un fethine Çorum-İskilip'ten gittiği belirtilen Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin de memleketi İskilip'te anıldı. İlçede temsili olarak Akşemseddin'in İskilip'ten İstanbul'a gidişi canlandırıldı. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Şeyh Yavsi Camisi'nde, Akşemseddin Kuran Kursu öğrencilerince mevlit okundu.