GİZLİ ŞAPELLER İLK DEFA ZİYARETE AÇILACAK
Sümela Manastırı'nda 2 yıldır süren restorasyon çalışmaları kapsamında açığa çıkarılan tarihi yapılar turizme can katacak. Manastır'ın en uç noktasındaki çatısından geçilerek ulaşılan ve üzeri örtüldüğü için Gizli Şapel olarak nitelendirilen kısımla birlikte tarihi mahzenler, seyyahların konakladığı yatakhaneler ve kütüphane ilk defa turistlerin ziyaretine açılacak.
KEŞFEDİLEN ŞAPEL VE MAHZENLER ZİYARETE AÇILACAK
SABAH'a konuşan Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, keşiflerin Sümela Manastırı'na 1 milyon turist getireceğini açıkladı. İki yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarında sona geldiklerini belirten Ayvazoğlu, "En kısa süre içerisinde keşfedilen alanlarla birlikte Sümela Manastırı ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Restorasyon sırasında 9'u Sümela Manastır'ının içerisinde,
1 tanesi de çatı bölümünde olmak üzere toplam 10 şapel olduğu tespit edildi. Manastırın en uç noktasındaki çatısından geçilerek ulaşılan 'gizli şapel'in ziyaret edilebilmesi güvenlik altına alındıktan sonra mümkün olacak.
Çile odası diye bilinen şapel de aslında o dönemde insanların inzivaya çekilip ibadet ettikleri bölümü temsil ediyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında keşfedilen 10 şapel, mahzen, seyyahlara ait yatakhaneleri, tarihi mutfak ve kütüphaneyi ziyarete açıyoruz.
ORTODOKS AYİNİNE AKIN OLACAK
Her yıl 15 Ağustos'ta yapılan Ortodoks ayini için Sümela Manastırı'na gelen turist sayısı bu yıl Manastır'da keşfedilen şapel ve mahzenlerin duyurulmasıyla birlikte katlanacak.
Keşiflerin Sümela Manastırı'na 1 milyon turist getirmesini bekliyoruz. Avrupa ve Körfez ülkelerinde yaşayan turistlerden keşfedilen alanları görmek için çok sayıda talep geldiğini görüyoruz.