Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği'nce düzenlenen ileri cerrahi artroskopi kursunda diz ve omuz eklem içi yaralanmalarında yeni tedavi yaklaşımlarıyla ilgili bilgiler verildi.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Hakan Özsoy, kurs kapsamında gündeme gelen yeni tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. İnsan anatomisi üzerindeki bilimsel çalışmaların dizdeki ön çapraz bağlarla ilgili daha doğru bilgiler edinmelerini sağladığını anlatan Özsoy, şunları söyledi:
''Bu çalışmalar öncesinde ön çapraz bağların tek bir bağ olduğu düşünülüyordu. Çalışmalarla artık bunun birden fazla banttan oluştuğunu biliyoruz. Önceleri hastaların tedavi sonrası tüm şikayetlerini geçiremiyorduk. Eskiden kemiklerde 2 delik açıp tek bir bağ ile onarım yaparken şimdi artık 4 delik açıp 2 bağla onarım yapıyoruz. Bu da hastaların şikayetlerini en aza indiriyor. Çünkü bağ dokusu orijinale yakın bir duruma geliyor. Kursta katılımcılara birden fazla bant olan ön çapraz bağ cerrahisinin nasıl yapılacağını anlatıyoruz.''
''Açık ameliyat dönemi bitti''
Geçmişte yırtılan menisküsün tamamen çıkarılması söz konusuyken artık bundan da vazgeçildiğini ifade eden Özsoy, menisküsün gereksiz yere alınmasının hastalara yarar yerine zarar verdiğini bildirdi. Menisküsün alınmasının, dizdeki eklemlerin, birbirine sürtmesi sonucu zamanla yıpranmasına ve kireçlenmeye neden olduğunu ifade eden Özsoy, ''Artık yırtık menisküsü dikerek eski haline dönüştürmek hedefleniyor'' dedi.
Menisküs yırtığının geçmişte büyük bir kesi yapılarak dikilmesine gidildiğini, ''artroskopi'' adı verilen yöntemle buna da gerek kalmadığını vurgulayan Doç. Dr. Hakan Özsoy, şu bilgileri aktardı:
''Artroskopi yönteminde dizde küçük delikler açılarak ucunda kamera bulunan uzun çubuklarla eklem içindeki yapıyı rahatlıkla görebiliyoruz. Bu görüntüleme yöntemi hem içerdeki yapıyı büyük gösteriyor hem de her yere ulaşabilmemizi sağlıyor. Minik kesiler yapıldığı için de hasta çok daha kısa sürede iyileşiyor. Menisküs yırtığı çok büyük değilse ve yapı fazla parçalanmamışsa dikilmesinde yarar vardır. Hastanın yaşı ileriyse ve hasar büyükse menisküs alınabilir.''
Doç. Dr. Özsoy, kapalı yöntemle ameliyatların, omuzdaki kas yaralanmalarında da yapılabildiğine dikkati çekti.
''En az zarar''
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş da bu alandaki uzmanların kapalı ameliyatları öğrenmesinin önemine değinerek, pratik eğitimlerin buna büyük katkısı olduğunu söyledi. Demirtaş, kapalı yöntemin az zararla tedavi olanağı sağladığını, ayrıca vücutta görülmeyen yerlerin görülebilmesine ve 3 boyutla görüntü alınmasına imkan tanıdığını söyledi.