Büyük Marmara depremi ile ilgili ünlü deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets sık sık son dakika uyarılarında bulunuyordu. Konuyla ilgili bir tahmin de Alman bilim insanları tarafından geldi. Marmara Denizi'nde yaşanan önemli teknotik gerginliklerden dolayı büyük bir deprem beklenirken, Alman bilim insanları son yaptığı araştırmalarda korkutan uyarılar da bulundular. Özellikle yaptığı tahminler sık sık doğru çıkan Frank Hoogerbeets'in de konuyla ilgili yaptığı uyarılar Marmara depremi ile ilgili olan haberlerin vatandaşlar tarafından dikkate alınmasına neden oluyor. İşte Alman bilim insanlarının Marmara depremi ile ilgili yaptığı uyarılar…
İşte Alman bilim insanlarının Türkiye için yaptığı deprem açıklaması;
Marmara'da beklenen büyük deprem için uyarıların ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimzi günlerde ünlü deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets Marmara bölgesi için korkutan deprem uyarılarında bulunmuştu. Son olarak bir uyarı da Alman bilim insanlarından geldi. Biz de Sabah.com.tr olarak konuyla ilgili tüm detayları sizler için derledik. İşte Alman bilim insanları deprem tahmincisi Hoogerbeets'in deprem için yaptığı uyarıları...
Alman bilim insanları Marmara Denizi'nde önemli tektonik gerginlikler nedeniyle büyük bir deprem meydana gelebileceğine dikkat çekti. Olası depremin büyüklüğü 7.1-7.4 olarak tahmin ediliyor.
Kiel'de bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi'nden jeofizikçi Dietrich Lange, Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.
Nature Communications dergisine konuyla ilgili bir makale yazan Lange, Marmara Denizi'nde büyük tektonik gerginlik olduğunu belirterek, "Bu, 7.1-7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi için yeterli" dedi.
Marmara Denizi'nin altında Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran Kuzey Anadolu fay hattı bulunuyor.
Alman bilim insanları iki buçuk yıl boyunca GEOMAR'ın geliştirdiği ölçüm sistemi GeoSEA ile Marmara Denizi'nin 800 metre altında ölçümler yaptı.
TSUNAMİ BEKLENTİSİ YOK
GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp, "Bu gerginlik bir deprem sırasında çözülürse fay hattı dört metreden fazla hareket eder" dedi.
Kopp, olası bir depremin büyük bir yıkıma neden olacak Tsunami dalgasına yol açacağını ise düşünmediğini ifade etti.
Alman bilim insanları olası bir depremin zamanı hakkında da bir tahminde bulunmazken, böyle bir değerlendirme ile bir paniğe yol açmak istemediklerini özellikle vurguladı.