Ekim ayı ile beraber af yasası hakkında son dakika haberleri gelirken, konunun doğrudan muhattabı yüz binlerce mahkum ve yakınları tarafından araştırmalar da bir hayli artış gösterdi. MHP tarafından gündeme getirilen ve daha sonra Başkan Erdoğan'ın da konuştuğu ceza infaz yasa teklifi hakkında AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından önemli açıklamalar yapıldı. Mehmet Muş, yargı paketi taslak metnini CHP'ye teslim ederken ceza indirimine yönelik de önemli sözler söyledi. Bu gelişmenin ardından ise, düzenlemeden etkilenecek yüz binlerce kişi tarafından sorgulamalar yoğunlaştı. Bu kapsamda, '2019 Af yasası içeriği nasıl olacak ve ne zaman çıkacak?' sorusu oldukça merak ediliyor.
Bilindiği üzere, Yargı Reformu Strateji belgesinin akabinde ceza indiriminde de kapsamlı bir değişiklik yapılması öngörülüyor. Düzenleme neticesinde infaz sürelerinin düşürülmesinden kadın ve çocuk cinayetlerine kadar birçok değişiklik yapılacak. Haberimizin ilerleyen sayfalarından, Mehmet Muş'un açıklamasına ulaşabilir, ceza indirimi hakkında merak ettiğiniz son dakika bilgilerini hızlı ve kolay bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
"AYRI BİR DÜZENLEME OLACAK"
Yargı paketinde ceza indirimine ilişkin soruya AK Parti Grup Başkanvelili Mehmet Muş, İnfaz Kanunu'na ilişkin hükümler olmadığını ifade etti. Muş, "İnfaz Yasası ile alakalı ayrı bir düzenleme olacak. Onun üzerinde de çalışıyoruz. Onu da en kısa süre içerisinde tamamlayıp, kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKAR?
Düzenleme çalışmaları geçtiğimiz aylarda başlasa da Meclis'in tatile girmesiyle birlikte konunun yasalaşması yeni döneme kalmıştı. Ekim ayında TBMM'nin yeniden açılmasının ardından gündeme gelecek ilk konulardan birinin ceza infaz düzenlemesi olacak. Yani, af yasasının Ekim ayında çıkması bekleniyor.
AF YASASI NASIL OLACAK?
İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK: Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.
CEZAEVİNDEN ÇIKABİLECEKLER: Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50'sini çekenler cezaevinden çıkacak.
TERÖRE YOK: Terör suçları için ise ayrı bir infaz oranı uygulanıyor. Ancak yapılan hazırlıkta terör suçlarına ilişkin herhangi bir indirim yapılması öngörülmüyor.
KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ: Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor.
Bu kapsamda kadın cinayetleri için en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek
EKONOMİK SUÇLAR: Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi düşünülüyor. Hangi suçların bu kapsama alınabileceğine bakılıyor.
FETÖ DAVALARINDAKİ AKSAMALAR DA GÜNDEMDE
AK Partililerin imzasına açılan teklifte, istinaf mahkemelerinin verdiği beş senenin altındaki cezalarla ilgili kesinleşmiş yargı kararlarının Yargıtay'ın temyiz incelemesine açılması öngörülüyor. Mevcut sistemde beş seneye kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda temyiz mercii istinaf mahkemeleri.
Bu mahkemelerin verdiği kararlar kesin sayılıyor ve Yargıtay'a gitmiyor. Kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen Bölge Adliye Mahkemelerinin FETÖ davalarına ilişkin verdiği kararlarla ilgili yaşanan sıkıntının da bu düzenleme ile giderilmesi hedefleniyor.