Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede şüphelilerin Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesi Avrupa Caddesi adresinde kiralayıp ruhsatsız olarak New Life ismiyle işlettikleri, şüpheli Öner Ö.'nün İlçe Sağlık Müdürlüğünden gelen yazıda pratisyen hekim olup uzmanlık eğitimi ve sertifikasının bulunmadığı belirtildi.
ŞÜPHELİLERİN KOLLARINDA ARACA BİNDİRİLDİ
Hazırlanan iddianamede meydana gelen olay şu şekilde anlatıldı. 9 Temmuz 2020 tarihinde Melih ismiyle kendisini tanıtan şüpheli Ömer Elmalı aracılığıyla randevu alan Kübra Boyraz'a Öner Ö. tarafından kalça dolgusu yapıldı. 19 Eylül 2020 günü Ömer Elmalı ile yazışmaları dosya arasına alınan mesaj içeriklerine göre randevu alan Kübra Boyraz'ın saat 17:54 sıralarında siteye geldi. Güvenlik personeli ile görüştükten sonra iş yerine yöneldiği, şüpheliler ve Kadriye Arslan'ın, Kübra Boyraz'ın kollarına girerek dışarı çıkartıldığı, şüphelilerden biri tarafından bacaklarından kucaklanıp gelen araca bindirildi. Ardından Kadriye Arslan'ın kolunda ikametine getirilerek babasına teslim edildi. Baba Ekrem Solmazgül kızının rahatsız olduğunu fark ederek, sağlık ekiplerine haber verdi. Hastaneye kaldırılan Kübra Boyraz 20 Eylül tarihinde hayatını kaybetti.
HASTAHANEYE GÖTÜRMEK İSTEDİK KABUL ETMEDİ
Soruşturma kapsamın incelenen kamera görüntülerinde şüphelilerin iş yerindeki malzemeleri 21 Eylül günü çıkarttıkları görüldü. İfadesine başvurulan pratisyen hekim Öner Ö., olay günü yorgun ve boynunda fıtık olması nedeniyle gelen Kübra Boyraz'a dolgu yapmak istemediği, şüpheli Erdal Doğruya'nın ben yaparım diyerek branür cihazıyla 4-5 kez sol kalça deri altına enjeksiyon yaptığı, Kübra Poyraz'ın ağrım var demesi üzerine ara verdiği, tansiyonu düşünce hastaneye götürmek istedikleri, Kübra Boyraz'ın kabul etmemesi üzerine evine götürdüklerini anlattı.
Şüpheli Ömer Elmalı ise ifadesinde müdahalenin Dr. Öner Ö.'nün yaptığını beyan etti. Diğer Şüpheli Bülent Bostancı, ise ifadesinde iş yerinin kendisinin kiraladığını, ayak işlerini ve şoförlük yaptığını müdahaleden haberinin olmadığını söyledi. İfadesine başvurulan Erdal Doğruya işlemi Öner Ö.' nün yaptığını söyleyerek suçlamaları kabul etmedi.
BİRÇOK KİŞİYE TIBBEN UYGUN OLMAYAN MADDE ESTETİK AMAÇLI ENJEKTE ETMİŞ
İddianamede, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulunun doktor olan şüpheli hakkındaki 2009 tarihli disiplin ve suç duyurusu rapor evraklarından şüphelinin birçok kişiye tıbben uygun olmayan maddeleri estetik amaçlı enjekte etmesi sonucu yaralanmalarından dolayı şikayetlere maruz kaldığı o tarihte alınan bilirkişi raporunda bütün bu tanımlanan lezyonların uygun olmayan dolgu maddesinin yüze enjeksiyonu sonrasında oluştuğu kanaatine varıldığına yer verildi.
Otopsi raporunda her iki kalçada enjeksiyona bağlı pikürler bu bölgede cilt altında kanama ve yağlı madde birikimi olduğu, doku örneklerinin histopatolojik incelemesinde yabancı cisimle uyumlu yağ embolisi ve beraberinde gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği belirtildi.
İddianamede şüphelilerin iştirak halinde yetkisiz oldukları halde sağlık hizmeti veren ruhsatsız meskeni işyeri olarak işlettikleri anlatıldı.
DOLGU MADDESİNİ HATALI ŞEKİLDE MAKTULE ENJEKTE EDİLDİ
Şüphelilerden Erdal Doğruya ve Öner Ö.'nün olay sonrası yok edilen ve 2009 tarihli müfettiş raporu, otopsi raporu ile maktulde oluşan rahatsızlık doğrultusunda elde olunan kanaate göre tıbben uygun olmayan dolgu maddesini hatalı şekilde maktule enjekte etmek suretiyle bilinçli taksir niteliğindeki eylemleri sonucu ölümüne sebep oldukları belirtildi. Şüpheli Erdal Doğruya' nın maktule karşı sübutu halinde doktor olmadığı halde hasta tedavi ettiğinden dolayı haklarında kamu davası açmaya yeterli şüphenin elde edildiği anlaşıldığı belirtildi.
Şüphelilerden Erdal Doğruya hakkında "bilinçli taksirle ölüme neden olma", diploması olmadığı halde hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınma" ve "Sağlık hizmetleri temel kanununa muhalefet" suçundan 5 yıl 8 aydan 17 yıla kadar hapis cezası istendi.
Sanıklardan Öner Ö. hakkında "bilinçli taksirle ölüme neden olma" ve "sağlık hizmetleri temel kanuna'na muhalefet" suçlarından 3 yıl 8 aydan 12 yıla, sanıklar Bülent Bostancı ve Ömer Elmalı hakkında da "sağlık hizmetleri temel kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla hapis cezası talep edildi.
Dava önümüzdeki günlerde Büyükçekmece 13. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
Avukat Fahri Solmazgül; "Olayın taksir olabilmesi için yetkili bir sağlık kuruluşunda operasyonun yapılmış olması gerekiyor. Ancak olayda ruhsatsız bir işletme var. Tanık beyanlarından bu operasyonun ilkokul mezunu biri tarafından yapıldığı ortada, bunun sonucunun nereye gideceği çok belli. Bu davanın taksirle değil kasıtla ölüme sebebiyet vermek suçundan açılması gerekir. Doktor burada kamu görevini usulsüz üstlenmiştir. Dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini isteyeceğiz. Bilinçli taksir 9 yıl, olası kast 25 yıl hapis ister. İddianame yanlış düzenlenmiştir. Ortada bir kasıt vardır. Bu anlamda birçok insan mağdur. Yetkisiz insanların bu şekilde operasyon yapmasından dolayı çok insan mağdur. Eğer böyle bir ölümlü vakadan dolayı bunlar basit cezalar alırlarsa bu operasyonlara devam edecekler. Kendilerini yetkiliymiş gibi tanıtıp insanların canlarıyla ve mallarıyla oynuyorlar" dedi.