İstanbul'da cemiyet hayatı ve iş dünyasından birçok ismin lüks evlerine dadanan hırsızlık şebekesi çökertildi. Emniyet güçlerine, bir şebekenin profesyonel şekilde hazırlanarak lüks villa ve evlere girdiği, bu kişilerin sadece hırsızlık sırasında kullandığı numaraları bildiği şeklinde ihbar yapıldı. İhbarların ardından lüks villa ve sitelerden hırsızlık yapıldığına dair birçok vatandaş da şikayete gelince harekete geçen emniyet güçleri ihbarcıdan aldığı telefon numaraları hakkında dinleme kararı aldırdı. Hırsızlık şebekesi, kendi aralarında yaptığı konuşmalarda eyleme geçeceği evlerden bahsedince emniyet güçleri hırsızlardan önce tedbir alarak çeteye suçüstü yaptı. Çetenin 2 aylık süre zarfında 14 ayrı adreste hırsızlık yaptığı tespit edildi.
İLK EYLEMLERİ RUM PATRİĞİNİN EVİNE GİRMEK OLDU
Emniyet güçlerine yapılan ilk hırsızlık ihbarı Rum Patriği II. Bartholomeos'un (Dimitris Arhondonis) hizmetlisi tarafından yapıldı. Eleniça Sarıyanopulo polis merkezinde alınan ifadesinde, kendisinin bahse konu ikametin temizlikçisi olduğunu ve ikamette yaşadığını, Dimitri Bartholomeos'un ara ara gelip bu evde kaldığını belirtti. Sarıyanopulo, komşularında otururken ikametten duydukları gürültü sonrası ikamete gittiğinde ikametin odasının camının kırılmış olduğunu, ışıklarının açık olduğunu gördüğünü ancak çalınan herhangi bir şeylerinin olmadığını anlattı.
ÇALDIKLARI PLAKALARLA SOYGUNA GİTTİLER
Hırsızlık şebekesi polislere yakalanmamak için yüzlerine maske ellerine eldiven takarken birde çaldıkları araç plakalarıyla kameralardan iz bırakmamaya gayret gösterdi. Büşra C., isimli vatandaşın emniyet güçlerine gelerek aracının iki plakasının da çalındığının ihbarını yapması üzerine araştırma yapan polisler plakaları da bu şebekenin çaldığını tespit etti. İkinci olarak Ersel Ağır Makine Sanayi Şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi olan Ersel Gülbeyaz'ın Tuzla'da bulunan ikametin, hedef olarak seçen şebeke girdikleri evden yaklaşık 200 bin lira değerinde ziynet eşya çalarak kayıplara karıştı.
Eda Erol
İŞ KADINININ EVİNDEN 500 BİN DOLARLIK HIRSIZLIK
Şebekenin hedefleri arasında Eskişehir merkezli bisküvi devi Eti Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve daha önce vergi rekortmeni olan Aydan Kanatlı'nın evi de bulunuyordu. Akşam saatlerinde çalışanı Elif B., ile film izleyen iş kadını gecenin ilerleyen saatlerinde uyumak için gittiği yatak odasını dağınık bir vaziyette görünce hırsız girdiğini fark ederek polisleri aradı. Emniyet güçlerinin gelmesiyle evde yapılan aramada Kanatlı'ya ait lüks saat ve ziynet eşyaların çalındığı ortalama zararın 500 bin dolar civarında olduğu belirlendi.
EDA EROL VE BAYRAKTARLAR DA HEDEFTE
Lüks evleri hedef haline getiren şebeke Türkiye'nin ilk AVM'si Ataköy Galeria ve ilk marinası Ataköy Marina projelerini hayata geçiren Bayraktar Holding kurucusu ve Onursal Başkanı Hüseyin Bayraktar ve oyuncu Eda Erol'un da evlerine girmeye çalıştılar ancak fark edilince olay yerinden uzaklaştılar. Eda Erol evde bulunduğu sırada dışarıdan ses gelmesi üzerine yaptığı kontrolde yüzleri maskeli soyguncuları fark edince durumu polislere haber verdi. Hüseyin Bayraktar ise oturduğu villanın tel örgülü duvarına hırsızların tırmandığını fark edince polisi arayarak yardım istedi. Bayraktar'ın evine girmek isteyen hırsızlar, ilk teşebbüslerinden bir hafta sonra da aynı teşebbüste bulundu ancak Bayraktar yine hırsızları fark etmesi üzerine bu olay teşebbüs aşamasında kaldı.
Aydan Kanatlı
AGOS'UN GENEL YAYIN YÖNETMENİNİ DE SOYDULAR
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvard Danzikyan ve iş adamı Burhanettin Yıldız'ın evlerine de giren hırsızlık şebekesi, Danzikyan'ın evinde bulunan altın ve gümüş kol düğmeleriyle altın alyansını çaldı. İş adamı Burhanettin Yıldız'ın evine giren aynı hırsızlar evde bulunan kasayı taşıyarak kayıplara karıştırlar. Yıldız, emniyette verdiği ifadesinde kasanın içerisinde 1 milyon 281 bin lira değerinde döviz ve altın bulunduğunu anlattı.
SUÇÜSTÜ AMERİKAN FİLMLERİNİ ARATMADI
Emniyet güçleri yaşanan hırsızlık olaylarında milyonlarca lira çalan şebekenin liderinin Ali Rıza Ç., isimli kişinin yaptığını belirledi. Şebekeyi takibe alan polisler şüphelileri araçla ilerledikleri sırada durdurmak istedi. Polislerin dur ihtarına kaçarak cevap veren şebekeyle polisler arasında yaşanan çatışmada bir şüpheli bacağından vurularak durduruldu.
ÇETE LİDERİ HIRSIZLIĞA GİDERKEN ŞANS ESERİ YOLDAN DÖNDÜ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şüpheliler Fırat D., Hüseyin Ç., Mustafa K., Oğuzhan K., Orhan G., Serhat K., ve Volkan Ç., gözaltına alındı. Çete lideri Ali Rıza Ç. ise suçüstü yapılan hırsızlık olayına katılmak üzere yoldayken, şans eseri oğlunun okulda kaza geçirmesi nedeniyle geri döndüğü, hakkında yakalama kararı çıkartıldığı öğrenildi.
TUTUKLANDILAR
Emniyetteki ifadelerinin ardından nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden 6'sı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık olayla ilgili yürütülen soruşturma sonunda girdikleri evlerden milyonlarca liralık hırsızlık yapan 8 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. Dava İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde görülüyor.
ÖNCE KEŞİF SONRA HIRSIZLIK
Peki cemiyet ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin oturduğu güvenlikli site ve villalara dadanan "Elitler Çetesi" eylemlerini nasıl gerçekleştiriyordu. Şüpheliler hedeflerine koydukları adreslerde önce keşif yaptı. Bu sayede belirlenen adreslere gittiklerinde herhangi bir acemilik çekmeksizin doğrudan hedefledikleri ikametlere zorlanmadan giriyordu.
4 KİŞİLİK ÇEKİRDEK KADRO
Eylemlerin tamamı 4 kişilik ekip tarafından gerçekleşti. Bir kişi şoför olarak araçta hazır beklerken, bir kişi girilecek ikametin hemen yanında veya çevresinde gözcülük yaptı. İki kişi belirlenen adreslere girerken şüphelilerden Mustafa K. herhangi bir eyleme katılmadan sadece çete üyelerine "patates hat" olarak bilinen açık hat sağlıyordu. Bir diğer şüpheli Oğuzhan K. de eylemlere doğrudan katılmazken, hırsızlıkta kullanılan araçları temin eden kişiydi.
FARK EDİLSELER DAHİ PES ETMİYORLARDI
Elde edilen bilgilere göre; girilecek adresleri çete lideri Ali Rıza Ç. belirliyordu. Hırsızlık eyleminde kullanılan araçların benzin parası bile Ali Rıza Ç. tarafından finanse edildi. Sadece 2 ayda 14 ayrı hırsızlık eylemi gerçekleştiren şüpheliler, ilk denemelerinde çevreden fark edilmelerine halinde ise pes etmeyerek, birkaç gün içerisinde tekrar aynı adrese girişimde bulunuyordu. Şüpheliler, kişisel hatlarını hiçbir şekilde hırsızlığa çıkarken kullanmadı.
OKSİJEN TÜPÜ... LEVYE... SPİRAL...
Eylemde kullandıkları araçlara ise çalıntı veya ikiz diye tabir edilen plakalar takıyordu. Yanlarında ise kapı, pencere ve kasaları açabilmek için tornavida, demir kesme makasının yanında, levye, spiral, oksijen tüpü gibi ekipmanlar bulunduruyordu. Olay yerinde açılamayan kasaların ise ormanlık alanlara götürülerek, kasa açma işini meslek edinen kişilere açtırıldığı tespit edildi.