Terleme oluşumu nedeniyle vücuttaki su oranı %1 azalmasıyla susuzluk hissi görülür. Bu susuzluk nedeniyle boğaz kurur ve insan direk soğuk su içmek ister. Bu sağlığı olumsuz yönde etkiler üst solunum hassasiyeti olan bireylerde hastalığa neden olur. Hızlı soğuk su içmek yerine küçük cay bardağı ile su alınmalı ve su bir dakikalık bir zaman diliminde içilmelidir.
BİR BARDAK SU ZATÜRREE YAPABİLİR!
Vücut hücrelerinin aşırı sıcağa ve aşırı soğuğa karşı tahammülü olmadığı, içilen içeceklerin aşırı soğuk olması durumunda hücrelerin, mikroplara karşı savunma yapamaz duruma geldiği veya öldüğü bildirildi.
Bu nedenle soğuk içeceklerin tüketimiyle, bademcik, mide, akciğer gibi organların iltihaplanması ve zatürree hastalıklarının olabileceği kaydedildi.
Yaz aylarında hava sıcaklığının artışıyla beraber insan vücudu da buna bağlı olarak sıcaklığını artırma ihtiyacı duyar. Söz konusu sıcaklığın ayarlanabilmesi için vücutta terleme, hararet basma gibi olaylar meydana gelir. Vücudun iç ortamının soğutulması işlemi, insana, soğuk bir şeyler içme veya serin bir ortamda oturma ihtiyacı hissettirir ve bu gibi durumlarda çok dikkatli olmamız gerekir. Vücut hücrelerinin dengesini bozmayacak sıcaklık derecesindeki içecekleri içmeliyiz. Çünkü hücrelerin aşırı sıcağa veya aşırı soğuğa karşı tahammülleri sonsuz değildir. Çok soğuk su veya buzlu meşrubat içildiğinde, aşırı soğuk yiyecekler yenildiğinde, bu maddelerin temas ettiği doku hücrelerinin düzeni bozulur. Bu hücreler ölür veya devre dışı kalırlar. Bu durumda vücudun, mikroplara karşı kendini savunması ve fonksiyonlarını idame ettirmesi mümkün olamaz. Söz konusu bölgedeki mikroplar üreme ortamı bulur. Bademcik, mide, idrar yolu, akciğer gibi organların iltihaplanması bu sebeple de ortaya çıkar.
ÇOK TERLİ İKEN SOĞUK SUYA DİKKAT
Mikroplu ortamlarda yaşadığımıza göre, aşırı soğuk içeceklerin bu gibi hastalıkları davet etmesi her zaman mümkündür. İnsan vücudunun çok terli ve hararetli olduğu sırada, aşırı soğuk şeylerin alınmasıyla hastalığa yakalanmasının daha kolay olur. Bu sebeple akciğer, sindirim sistemi, böbrek, merkezi sinir sistemi, menenjit gibi hastalıkları olabilir. Bir bardak soğuk suyun dikkatsizce alınması ile insan zatürree bile olabilir. Hatta yıllarca sürebilecek mide rahatsızlığına yakalanabilir.
İÇECEKLER YUDUMLANARAK İÇİLMELİ
Soğuk içeceklerin, ağızda bir müddet ısıtılarak yutulması en sağlıklı yol dur. Suyu, Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gibi üç yudumda içmek en sıhhatli yoldur. Soğuk suyu içerken bu tarz içmenin önemi daha da artmaktadır. Ağızda bekletilen suyun biraz ısınması sağlanmış olur. Böylece hücrelerimiz zarar görmediği gibi sağlımız da tehlikeye girmez.
Sıcak havaların hüküm sürdüğü şu günlerde tüketilen içeceklere dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz.
Sıcak havalarda vücudun su kaybının oldukça fazla olur ve bol bol sıvı içeceklerin tüketilmesi gerekir. Fakat bu içeceklerin ölçüsü ayarlanmalıdır. İçecekler ne fazla sıcak, ne de soğuk olmalıdır. Çünkü aniden alınan çok soğuk ve sıcak içecekler vücudun dengesini bozabiliyor. Haliyle bunun sonucunda çeşitli hastalıklar hasıl olmaktadır. Özellikle karasal iklimin bulunduğu iç bölgelerimizde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları çok fazla olduğundan bolca meyve ve sebze tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
SICAK ÇAY, BOĞAZ KANSERİNE DAVETİYE
Havaların sıcak gitmesine rağmen birçok bölgede çayın en çok tüketilen içecekler arasında bulunur. Çayın yararlarının yanında bazı zararları da bulunur. Fazla demli ve sıcak içilmesi halinde boğaz yolunda istenmeyen hastalıklar ortaya çıkabilir. Yazın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde fazla sıcak ve demli çay içilmemelidir. Aslında bu diğer yiyecek ve içecekler için de geçerlidir. Fazla sıcak çayın, boğaz yapılarında şişmelere yol açacağı hatırda tutulmalıdır. Bundan başka çay gibi sıcak yiyecek ve içecekler yemek borusu kanserine yol açmaktadır. Çayın bir özelliği vardır, o da kaynatıldığından dolayı mikroplardan arınmış olmasıdır. Bu da insan sağlığı açısından son derece yararlıdır.