Bozok Yaylası'nın bereketli topraklarında üretilen domatesler Yozgat'ta kurulacak 'Salça Fabrikası'nda ekonomiye kazandırılacak. Kuruluş aşaması büyük oranda tamamlanan fabrikanın temeli için gün sayan Şefaatli ilçemizde, projenin mimarı Belediye Başkanı Müjdat Karaca ve Ziraat Odası Başkanı Adnan Erdoğmuş, yıllardır konuşulan, istenilen projenin fabrika temeli atılacak aşamaya geldiğini belirterek, ilçe halkı, üreticiler ve kamuoyundan destek istedi.
Yozgat'ın Şefaatli İlçesi'nde 3 milyon 619 bin lira bedelle kurulacak olan 'Salça Fabrikası' ile ilgili ilçe Ziraat Odası Başkanlığı ev sahipliğinde istişare toplantısı düzenlendi. Belediye Başkanı Müjdat Karaca, Ziraat Odası Başkanı Adnan Erdoğmuş, belediye meclis üyeleri ve üreticilerin katıldığı toplantıda, projenin son durumuna ilişkin önemli bilgilere paylaşıldı.
KARACA: BU GÜNLERE KOLAY GELİNMEDİ
Belediye Başkanı Müjdat Karaca, bu günlere kolay gelinmediğini belirterek Şefaatli Belediyesi ve Ziraat Odası'nın ortaklığında hazırlanan salça ve diğer gıdılar fabrikasının başvurusunu 1 yıl önce TKDK'ya yaptıklarını hatırlattı.
Karaca; "Buralara kolay gelinmedi. Bu süreçte herkesin emeği var. Özellikle Ziraat Odası Başkanı Adnan Erdoğmuş'a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Bizler naçizane üzerimize ne düştüyse bunları yerine getirdik. Bugün ilçemizde başvuru bedelinin yüzde 65'i kesintisiz olarak en üst seviyede hibeden yararlandık. Sözleşmemizi valimizin huzurunda imzaladık. Evrak anlamında tüm prosedürleri yerine getirdik. Yaklaşık proje bedelimiz 3 milyon 670 bin liraydı. Bunun yüzde 65'i 2 bin 900 lirasını kullanabilir hibe desteği olacak" dedi.
FABRİKANIN TEMELİNİ ATIYORUZ
Başkan Karaca, inşaat aşamasına hızlı bir şekilde başlayacaklarını ve mevsim normalleri çerçevesinde 10 gün içerisinde temel atacaklarının müjdesini verdi.
"Öngörümüz bu seneki ürünlere yetiştirmektir" diyen Karaca; "En azından tam kapasiteli olmasa da deneme üretimi yapmak istiyoruz. Şefaatlili hemşerilerimizin heyecanını ve desteğini hissediyoruz. Yıllardır söylenen, özlenen ve istenilen bir proje. Vatandaşlarımızın heyecanı ile biz de heyecanlanıyoruz. İnşallah süreç buraya kadar geldi bundan sonra da tamama erecek. Biz gayret gösteriyoruz. Gayret bizden takdir cenabı Allah'tan. İlçemiz için şimdiden hayırlı uğurlu olsun. İnşallah rabbim bizleri utandırmaz. Bu projede birileri ön ayak olacak. Ondan sonra projeyi fabrika sahibi olan Şefaatli sahiplenecek. Şefaatli'deki her bir birey ve STK'lar bu fabrikaya sahip çıkacak. Çiftçi ayağımız var. İstihdam olayı var. Kafamızda güzel projeler var" dedi.
TANZİM SATIŞ MAĞAZAMIZ OLACAK
Fabrikada üretilen ürünler için tanzim satış mağazası da kuracaklarının bilgisini beren Başkan Müjdat Karaca, şunları kaydetti: "Dışarıdan gelen hemşerilerimiz, gurbetçilerimiz buradan organik ürünleri alacaklar. Bu projenin en güzel tarafı da devam ettirilebilir proje olmasıdır. İnşaat ve makine ekipman tamamlandıktan sonra hemen akabinde bir projeye daha başvuracağız devamı anlamında. Çiftçilere kullanılacak makine ekipman desteği, tohum desteğini IPART'tan 1 milyona kadar hibe desteği talep edebiliyoruz. Aynı zamanda kalkınma ajanslarından fabrikanın içerisinde salamur, yaprak, bamya, ayva ve üzüm pekmezi üretimi yapabileceğiz ve KOP veya ORAN'dan destek amaçlı başvurumuz olabilecek. Çok güzel bir atmosfer yakaladık. Şuan burada toplantıda bulunan herkes Şefaatlili. Şefaatli'nin yararına olan bir yatırım için bir araya geldik. Dedikoduya, fitneye, fesadı elimizin tersi ile itip ilçemiz için önümüze bakacağız."
ERDOĞMUŞ: "ŞEFAATLİ'DEN AVRUPA'A KADAR GİDECEK"
Projenin mimarlarından olan Şefaatli Ziraat Odası Başkanı Adnan Erdoğmuş da açıklamasında bölge çiftçisinin üretimine ve bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak projenin Anadolu topraklarını Avrupa'ya açacağını kaydetti.
"Bu geç bile kalınmış bir proje ilçemize ve Yozgat'ımıza hayırlı olsun" diyen Erdoğmuş; "Bölgemiz çiftçi bölgesi olduğu için çiftçilik ile ilgili yatırım yapmamız lazımdı bunu da yaptık. Başkanımızla sağolsun kendisinin çok emeği de var. Fabrikamızın yanı sıra paketleme sistemi de olabilir. Diğer arkadaşlarda cesaretini toplasın. Şefaatli'de çok sayıda önemli yatırımcı arkadaşımız var. Paketleme neden olmasın? Biz burada üretip Mersin'e gönderiyoruz. Orada paketlenip geliyor. Tekrar kendimiz tüketiyoruz. Biz burada paketlesek de Mersin'e biz paketli olarak göndersek hem ülke hem ilçe ekonomisine hem de çiftçimizin ekonomisi kalkınmış olur" dedi.
SADE BİR FABRİKA OLMAYACAK
Erdoğmuş, temel atma aşamasına gelinen fabrikanın ilçe ve bölge için önemli kazanımlar sağlayacağından bahsetti.
Proje koordinatörü Gıda Yüksek Mühendisi Sümeyya Erdoğmuş'a da teşekkür eden Başkan Erdoğmuş, şunları kaydetti: "Proje bitti, bundan sonra temel atma törenine geçeceğiz. Önümüzdeki hafta yetişirse onu gerçekleştireceğiz. Ben burada Sümeyya Erdoğmuş'a da teşekkür ediyorum. Biz bunu niye yaptık? Sümeyya Erdoğmuş yüksek gıda mühendisi. Bunun şartları tuttuğu için yaptık. Belediye ve Ziraat Odası'nın şartları tutmadı. Bu projeyi hazırlayıp sunmamız kanunen veya IPART'a uymadığı için kendisiyle yaptık. Kendisi de kabul etti. Süreç 5 yıl böyle devam edecek. 5 yıl sonra ilçenin fabrikası olacak. Bu sadece burada temel atıp üretmek ile kalmayacak. Çiftçimiz domates ekip üretecek. Bizlerde işleyeceğiz. Şefaatli'yi tanıtmış olacağız. Belki Avrupa'ya kadar gidecek. Salamura, pekmez, ayva var. Aynı zamanda Karanlıdereyi'de aktif hale getirecek. Ayvası ile meşhur olan Karanlıdere'de reçeli ile meşhur olacak. Başkanımın ve bizlerin özverisi ile bu hale getirdik. Sizlerin desteklerini bekliyoruz. Artık dedikodu değil bize yardımcı olmanız lazım. Bu dedikodu olayı Türkiye'nin her yerinde var. Üretmiyoruz dedikodu üretiyoruz. Bunları artık bırakmamız lazım. Avrupa'da 5 yıl kaldım. Orada insanlar nasıl yatırım yapabiliriz diye düşünüyor. Bizde bir yere birikiyoruz. Bu nasıl yapmış, bunun menfaati vardır gibi şeylerle uğraşıyoruz. Artık bunları bırakıp üretmeye ve yatırımlar yapmamız lazım. Hepinize teşekkür ediyorum ve desteklerimizi bekliyorum."
TDK DESTEKLİ PROJENİN PROTOKOLÜ İMZALANMIŞTI
Şefaatli'de yapılacak olan, 3 milyon 619 bin lira proje bedelli, 2 milyon 351 bin lira TKDK destekli Salça Fabrikası ile ilgili kısa bir süre önce Yozgat Valisi Vali Ziya Polat ile yatırımcılar arasında protokol imzalanmıştı. Önümüzdeki günlerde temeli atılacak olan salça fabrikası, AB standartlarında üretim yapacak ve bölgesel kalkınmaya büyük bir katkı sağlayacak.
Fabrikada, yıllık bazda 750 ton salça, 238 ton ayva reçeli, 80 ton bamya konservesi, 324 ton yaprak sarma konservesi üretimi planlanırken ayrıca işletme hammadde ihtiyacının tamamını Yozgat ve çevrede tedarik edecek.