Ardından sahibinden kiralık denilerek değerinin altında ve uygun fiyata ilanlar veriliyor. Bununla yetinmeyen dolandırıcılar cazibeyi artırmak için farklı yerlerden temin ettiği lüks ev fotoğraflarını ilana ekliyor. (Ör: Ortaklar caddesinde olduğu iddia edilen dairenin fotoğrafları Bursa Orhangazi'de satılık bir ev ilanına ait)
Örnek ilan
Açıklama kısmında ise ACİL yazılarak son nokta konuyor. Özellikle tatil ve izin günlerini seçen dolandırıcılar, kendilerini arayan şahıslara tatilde ya da izinde olduğu bahanesiyle söz konusu evi gösteremeyeceğini belirtiyor. Bununla birlikte ev arayan kişilere, ilginin çok olduğu ve kapora verecek kişiye öncelik tanınacağı iletilerek baskı artırılıyor. Bazı ilanlarda ise evlerin eşyalı olduğu söylenerek senet de talep edilebiliyor.
Arada hem emlakçı olmadan hem de uygun ve kaliteli evi bulduğunu düşünen kiracı, bu fırsatı kaçırmak istemeyince karşı taraftan gelen kaparo baskısına kanıp parayı dolandırıcıların hesabına yatırıyor.
İstenen rakamı yatıran mağdurlar güzel ve uygun bir evde oturma hayali kurarken, aradan birkaç gün geçince kandırıldığının farkına varıyor.
GÖRMEDEN PARA VERMEYİN
Konu ile ilgili olarak uzmanlar, çok farklı türlerde emlak dolandırıcılığının olduğunu belirterek uyarılarda bulunuyor. İlgili gayrimenkulun detaylı bilgi alınmadan görülmeye gidilmemesini hatırlatan uzmanlar, ev sahibi veya kiracı olacak kişilerin, ilgilendikleri gayrimenkulü de görmeden kapora vermemesi konusunda uyarıyor.
Ayrıca mağduriyetlerin yaşanmaması adına kaporanın tanınmayan biri adına gönderilmemesi ve yapılan her ödemenin dekontunun mutlaka saklanması gerekiyor.
Kaynak: TRT Haber