İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve son olarak ülkemizde görülen coronavirüs vakaları güncel olarak açıklanıyor. Türkiye'de koronavirüsü tedbirleri kapsamında bir dizi önlemler alınmaya devam ediyor. Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından gün gün canlı vaka, ölüm, iyileşen hasta sayısını paylaşıyor. Ölümcül virüs salgını en çok Avrupa ülkelerini vurmuş durumda. Canlı corona virüsü vaka sayısı ve hayatını kaybeden insanların sayısını içeren tablo, TUBİTAK tarafından yayınlandı. İşte Sağlık Bakanlığı Corona tablosu: Bakanlık Türkiye günlük koronavirüs vaka ve ölü sayısı…
Sağlık Bakanlığı güncel verilerle birlikte corona virüsü vaka ve ölü sayısını kamuoyuna duyuruyor. Haberimizde, Türkiye'de corona virüsü vaka sayısı ve ölü sayısı kaç? Sorusunun yanıtına ve Sağlık Bakanlığı Corona günlük tablosuna erişebilirsiniz.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'da coronavirüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
"Bugün 7 bin 533 test yapıldı. 2 bin 69 kişinin testi pozitif çıktı ve toplam vaka sayısı 5 bin 698'e yükseldi. Ülkemizde corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 92 oldu."
27 Mart tarihinde Bakan Koca, sosyal medya hesabı üzerinden kovid-19 salgınındaki vaka sayısını açıkladı.
"Bugün 7 bin 533 test yapıldı. 2 bin 69 kişinin testi pozitif çıktı ve toplam vaka sayısı 5 bin 698'e yükseldi. Ülkemizde corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 92 oldu."
Bugünlerde bütün dikkatler, koronavirüsle ilgili gelişmelerde. Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değil. 10 Mart'tan bugüne Türkiye'de hayat değişti. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmeliyiz. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor.
İYİLEŞEN HASTA SAYISI...
Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs genç, yaşlı, orta yaşlı ayrımı yapmıyor. Başlardaki kendimizi koruma refleksi bizi her şeye rağmen avantajlı kılıyor. Erken dönemde ilk iki vakamız bugün taburcu oldu. Biri 60 diğeri 65 yaşında iki vakamız yoğun bakımdaki tedavilerinin ardından taburcu oldu. İyileşen hasta sayısı 26.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın son açıklaması şöyle;
"Test sayımız dün 5.035'ti. BUGÜN 7.286 olarak gerçekleşti. 1.196 yeni tanı kondu. Hastalar ve temas çevreleri izole edildi. 16 hastamızı kaybettik. Bu sonuçlarla can kaybımız 75'e, hasta sayımız 3.629'a ulaştı. Sizi ısrarla tedbirleri uygulamaya davet ediyorum."
CORONA VİRÜSÜ TESTİ KİMLERE YAPILMALI?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü (koronavirüs) testiyle alakalı yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi;
83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Testi yaptırdığınızda negatif olabilir. Daha özgür hareket edebilir ve 3 gün sonra pozitif çıktığında çevresindekilere bulaştırabilir. Herkes kendisini virüs hastası olarak görüp ona göre önlemli hareket etmelidir. Testte negatif çıkan 4 gün sonra da pozitif çıkabilir. Çünkü hastalığın 4 ila 14 gün arasında kuluçka süresi var. Ancak testi hekim uygun görürse yaptırabilirsiniz. Birisinde pozitif çıktıysa ve kimlerle temas ettiyse onları taramak istiyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığının Twitter'dan yaptığı bilgilendirmeye göre, corona virüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor.
Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı corona virüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.
Corona virüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni corona virüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.
Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.
Yeni corona virüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.
Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.