On bir ayın sultanı Ramazan ayı 19.gün iftar menüsü araştırılmaya başlandı. Sabah saatlerinden itibaren "Bugün ne pişirsem?", "İftara ne pişirsem?" sorularına yanıt arayan vatandaşlar iftar sofraları için en güzel menüyü oluşturmak istiyor. En kolay, sağlıklı ve doyurucu tarifleri arayanlar akşam için şimdiden hazırlıklarına başladılar. Buna göre; Ramazan ayı 19.gün iftar menüsünde neler var? Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem? İşte Ramazan ayı iftar menüsü!
Ramazan ayı 19.gün iftar menüsü hazır! Ramazan ayı iftar menüsünde; Hünkar Çorbası, Kıymalı Örgülü Börek, Pilavlı Pirzola Dolması, Kaşık Salatası ve tatlı olarak da Cevizli Sütlü Kadayıf yer alıyor.
Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?
MALZEMELER
Üzeri için : 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI
Tavuk budunu tencereye alıp, üzerini kaplayacak kadar sıcak su ilave edin ve tuz ekleyip, yumuşayana dek haşlayın. Ocaktan alıp tavuk budunu sudan çıkarın ve didikledikten sonra kenara alın. Ayrı bir yerde tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp ısıtın. Tereyağı eriyince ince kıyılmış soğan ilave edip 2 dakika soteleyin. Un ekleyip kokusu çıkana dek karıştırarak kavurun. Süt ve tavuk suyu ilave edip çırpma teli ile çırparak karıştırın. Tavuğu ekleyip 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Tuzunu ayarlayıp karıştırın. Üzeri için tereyağı ve sıvı yağı tavaya alıp ısıtın. Toz kırmızıbiber ve nane ekleyip bir iki çevirin. Ocaktan alın ve çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
PÜF NOKTASI
1 adet büyük boy tavuk budu yerine 2 adet baget ya da 1 adet göğüs de kullanabilirsiniz. Çorbanın kıvamını damak tadınıza göre suyunu azaltıp çoğaltarak ayarlayabilirsiniz.
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
IÇ MALZEME İÇİN:
YAPILIŞI
İç malzeme için ince kıyılmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Kıyma ve kıyılmış biber ilave edip sotelemeye devam edin. Salça, tuz ve karabiber katıp karıştırın. Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ilave edin. Hamur için 1 adet yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Sarısını daha sonra kullanmak üzere kenara ayırın. Akını kalan malzeme ile karıştırıp yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örttüğünüz hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru iki eşit parçaya ayırın. Bezelerden birini unlu zeminde merdane yardımıyla dikdörtgen ve olabildiğince ince şekilde açın. Kısa kenarına harcın yarısını yayıp, rulo şeklinde sarın. Ruloyu tamamlamadan, hamurdan 4-5 parmak kala rulo yapmayı bırakın. Hamurun sarılmadan açık kalan kısmını, 1'er cm eninde 15 şerit halinde kesin. Kestiğiniz parçalardan 3 tanesini saç örgüsü şeklinde örüp, rulo hamurun üzerine yerleştirin. Kalan parçaları da aynı şekilde örüp böreğin üzerinde toplamda 5 adet örgü elde edin. Kalan ikinci parça hamuru da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine yerleştirin ve üzerilerine yumurta sarısı sürün. Arzuya göre susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Dilimleyip servis yapın.
MALZEMELER
4 parça büyük boy ve kalın kuzu pirzola
1/2'şar çay kaşığı karabiber, kekik ve tuz
Pilav Için:
YAPILIŞI
Pilav için pirinci tuzlu sıcak su ile ıslatın. Ayrı bir yerde yemeklik kıyılmış soğanı tereyağında soteleyin. Suyu süzülmüş pirinci ekleyip kavurun. Kuşüzümü, dolmalık fıstık, karabiber, yenibahar, tarçın, karanfil ve tuz ilave edip karıştırın. Bir buçuk su bardağı su ekleyip, pirinç göz göz olana dek pişirin. Ocaktan alıp, üzerini kağıt havlu ile kapatın ve 10-15 dakika dinlendirin. Pirzolalara karabiber, kekik ve tuz ekleyip 10 dakika dinlendirin. Daha sonra pirzola dilimleri tam olarak ayırmadan cep oluşturacak şekilde ortadan kesin. 1 adet pirzolanın içine pilav doldurun. Açılmasını önlemek için kenarını kürdanla tutturun. Kalan pirzolaları da aynı şekilde hazırlayın. Izgarada veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Kürdanları çıkarıp sıcak servis yapın.
MALZEMELER
YAPILIŞI
Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.
MALZEMELER
Üzerine: 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
Kadayıfı derin ve geniş bir kaba alıp elinizle didikleyin. Bir miktarını avucunuzun içine yerleştirin ve ortasına ceviz içi koyup dolma sarar gibi sarın. Kadayıf ve ceviz içi bitene kadar işleme devam edin. Sardığınız parçaları fırına dayanıklı bir kaba yan yana dizin ve üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırından alın ve soğumaya bırakın. Derin bir tencereye sütleri ve toz şekeri alıp kaynatın. Soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin ve cevizle süsleyip servis yapın.