Türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle birlikte Ramazan ayı 13.gününde '' bugün ne pişirsem?'' sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Mübarek Ramazan ayında mutfakta en lezzetli ve sağlıklı iftar menüsü hazırlamak isteyenler hazırlıklara başladı. Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları değişirken, iftar yemeklerine de daha çok özen gösteriliyor. Uzmanlar sağlıklı ve doyurucu besinler tercih edilmesini öneriyor. Beslenme uzmanlarına göre, iftar menülerinde çok ağır yemekler yemek, sonraki gün tutulan oruç sırasında büyük sorunlar çıkartabilir. Günün en güzel ve lezzetli yemeğini hazırlamak isteyenler için Bugün ne pişirsem?", "İftara ne pişirsem?" sorularının yanıtlarını haberimizde derledik. İşte Ramazan ayı 13.gününe özel iftar menüsü tarifleri…
On bir ayın sultanı Ramazan ayı 13.gün iftar menüsü belli oldu. İftara hazırlık aşamasında olan vatandaşlar '' bugün ne pişirsem, iftara ne yapsam?'' sorusuna yanıt bulmuş oldu. İşte, hem doyurucu hem lezzetli iftar menüsü
400 gram dondurulmuş mısır
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı un
8 çay bardağı süt
4 çay bardağı tavuk suyu
Süslemek için
Maydanoz
Mısırın yarısını ayırıp ezerek püre haline getirin. Diğer yarısını bir kenarda bekletin. Derin bir tencerede tereyağını eritin. Soğanları piyazlık doğrayıp ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
Ezdiğiniz mısırları tencereye ekleyip karıştırın.Üzerine sütü ve tavuk suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Çorba kaynamaya başladığında ayırmış olduğunuz tane mısırları da ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin. Mısır çorbanız hazır! Afiyet olsun...
2 bardak kuru fasulye
300 gram kuşbaşı et ya da 100 gram ince ince doğranmış pastırma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Kuru fasulye sert baklagillerden olduğu için bir gece önceden suya koymalısınız. Sabaha kadar bekleyen fasulyeleri süzüp yemeği yapmaya soğan doğrayarak başlayabilirsiniz.
Soğanları yemeklik doğrayın ve etle beraber, ocağın altını yakıp zeytinyağı ile kavurun. Et pişince salçayı ve rendelediğiniz domatesi ekleyin. 2 dakika sonra suyunu süzdüğünüz fasulyeyi ekleyip kavurmaya devam edin.
Son olarak tuz ve su da ekleyerek düdüklü tencerenizin altını kısıp 40 dakika pişirmeye bırakın. 40 dakika sonra tencerenizin kapağını açın ve pişip pişmediğini kontrol edin.
Eğer çiğlik varsa pişirmeye devam edebilirsiniz. Piştiyse 5-10 dakika tencerenin kapağı kapalı şekilde dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
Pirinç pilavı tarifine pirinçleri yıkayarak başlamanızı öneririz. Yıkanan pirinç dinlenirken altı yapıştırmayacak bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritin.
Şehriyeyi süzgeçte sudan geçirin ve kızaran yağda rengi değişene kadar kavurun. Dinlenmiş pirinçlerinizi tencereye koyup üzerine birkaç damla limon sıkın. 1 dakikadan az bir süre karıştırın. Suyunuzu ekleyin ve ocağın altını kısıp pilav tenceresinin kapağını kapatın.
Yaklaşık 10 dakika sonra kapağını kaldırın bir tur karıştırıp suyunu çekmiş mi diye kontrol edin. Suyunu çektiyse altını kapatın ve dinlenmeye alın. Bu sırada soğumaması için bir örtü ile tencereyi sarabilirsiniz. Dinlendikten sonra bir kaseyi kalıp olarak kullanıp derli toplu bir pilav sunabilirsiniz. Afiyet olsun...
10 adet güllaç yaprağı
1.5 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı file fındık
1 kase nar içi
Süt ve şekeri tencere kaynatın, ocaktan alırken gül suyunu ekleyin ve ılıması için kenara koyun. Güllaç yapraklarını parçalar halinde kırın. Güllaç tatlısını yapacağınız tepsine kuru güllaç yapraklarını serpin. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın. Ardından cevizleri ve fındıkların serpin ve yine üzerini güllaç yaprakları ile kaplayın. Bu işlemi yapraklar bitene kadar tekrar edin. Güllaç yapraklarının sütü tam olarak çekmesi için hazırlık aşaması bittikten sonra 10 dakika buzdolabında beklemesi gerekir. Dinlenen ve sütünü çeken güllaç tatlısını üzerine file fındık ve nane serperek ve dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...