Türk mutfağının eşsiz lezzetleri Ramazan ayı 12.gün iftar menüsünde buluşuyor. Ramazan ayında oruç ibadetini gerçekleştiren vatandaşlar '' Bugün ne pişirsem?, İftara ne pişirsem?'' gibi sorulara yanıt arıyor. Ev hanımları mutfakta hem sağlıklı hem doyurucu iftar menüsü için hazırlıklara başladı. İftar saatine kısa süre kala hazırlayacağınız sağlıklı ve doyurucu yemekler şık sofralarınıza çok yakışacak. Bereket ayı olan Ramazan ayında uzmanlar iftar menülerinde çorba ve sebze yemeğinin yer almasını şart koşuyor. Ramazan ayı on ikinci gün iftar menüsünde sizde sevdiklerinize en lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Buna göre; Bugün ne pişirsem? İşte, Ramazan ayı 12.gün iftar menüsü önerileri
Ramazan ayı 12.gün iftar menüsünde kremalı patates çorbası, köfteli islim kebabı, un helvası yer alıyor. On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı iftar menüsünü sağlıklı ve doyurucu yemeklerle değerlendirebilirsiniz.
Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?
4 adet patates
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket sıvı krema
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
4 diş sarımsak
Tencereye tereyağını ekleyip eritin. Küp küp doğranmış patatesleri, rendelenmiş sarımsakları ve tuzu ilave edip kavurun. Unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. İçerisine suyunu ekledikten sonra malzemeler iyice pişene kadar ocağın altını kapamayın. Patateslerin piştiğini gördükten sonra çorbayı blenderden pürüzsüz oluncaya kadar geçirin ve kremayı ekleyip 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Üzeri için, bir sos tenceresinde tereyağı ve toz kırmızı biberi eritin ve çorbanın üzerine gezdirin. Kremalı patatesli çorbanız hazır! Afiyet olsun.
3 adet patlıcan
250 gram kıyma
1 soğan
1-2 dilim ekmek içi
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
Nane
Kekik
Domates
Kürdan
Sosu İçin;
1-2 yemek kaşığı domates salçası
Su
Tuz
Patlıcanları çizgi çizgi soyup uzun şeritler halinde kesin ve yarım saat tuzlu suda bekletin
Köftesi için soğanı rendeleyin ve yumurta, kıyma, ekmek içi ve baharatların tümünü yoğurun ve yassı şekiller verin. Önce patlıcanları kızartın. Ardından köfteleri kızartın.
Daha sonra patlıcan dilimlerinin arasına köfteleri koyarak tek tek sarın. Sardığınız patlıcanların üzerine domates ve kürdan batırın. Daha sonra hazırlanan patlıcan köfte rulolarını fırın tepsisine dizin.
Ardından salçalı sos için gereken malzemeleri karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. 200 derecede ısıtılmış fırının içine fırın tepsisini yerleştirin. İslim kebaplarının üzerindeki domatesler pişince fırından alın.
Un helvası tarifine geçmeden önce kullanacağınız tencerenin ısı geçirgenliğinin helva yapımındaki (hızlı yapmak için) etkilediğini söylemeliyiz. Çünkü un helvası uzun kavrulma sonucunda kıvama gelir.
Şimdi tarife geçelim; 1 su bardağı sıvı yağ ya da 250 gram tereyağı ile unu derin bir tencereye koyun. Karıştırarak unun renginin değişmesini ve koyulaşmasını izleyin. Bildiğimiz un helvası rengi şerbetten sonra olur. Bu nedenle kavurmada koyu bir kahverengi elde etmemeniz gerekir.
Ortalama 40 dakika unu kavurun. Ayrı bir ocakta şerbeti de hazırlayın.. Su ile şekeri tencereye dökün ve kaynamaya bırakın. Kavrulan una şerbetini dönüp emmesi için bir kaç kez daha çevirin. Kıvam aldığında altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Eğer şerbetle kavrulmuş unun birleşme anına bir türlü karar veremiyorsanız. Küçük bir tabağa kavurduğunuz undan bir yemek kaşığı atıp üstüne 1 yemek kaşığı şerbetten dökün ve testi geçerse şerbeti una ekleyin.
Bu püf nokta ile hata yapma olasılığınız kalmıyor. Saatlerce kavurduğunuz için emeğiniz boşa gitmiyor. Soğuyan un helvasını kaşık yardımı ile servis tabağına alabilirsiniz. Ya da derin kaplara basabilir sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.