İLAÇ İHMALİ ÇOK CANA MAL OLDU
Erzurum: Şizofreni ilaçlarını bir süredir almayan 37 yaşındaki özel güvenlik görevlisi Selim Karabayır, 3 Ocak'ta eşi ve çocuklarına şiddet uygulayınca polise haber verildi. Kapıyı çalan polis memuru Suat Orak'ı bıçakla öldüren karabayır, diğer polis memuru Selçuk Erel'i de sırtından bıçakladı.
Diyarbakır: İlköğretim okulunda 10 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan Nihat Sert, 2 Şubat'ta sabaha karşı eşiyle tartışmaya başladı. Komşuların ihbarıyla eve giden polis Songül Sert ile çiftin 4 yaşındaki Serhat'ın ve 2 yaşındaki ikizler Havin ve Helin'in cesetlerini buldu. Bir süredir ilaçlarını almayan şizofreni hastası Nihat Sert de intihara kalkıştı.
Konya: Şizofreni hastası O.S. (28), geçen hafta kardeşi Kamil S.'yi (26) uyuduğu sırada 15 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Polis O.S.'yi ertesi gün bahçedeki kümeste saklanırken buldu.
Adana: Doğankent Beldesi Yunusoğlu Mahallesi'nde, 26 Şubat gecesi 01.30 sıralarında, Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde şizofreni tedavisi gören Ramazan Yavuz, taburcu olup döndüğü evde uyuyan annesi Sultan (70) ve kız kardeşi Ayten Yavuz'u (28) Kalaşnikof tüfekle öldürdü. Mezarlıkta yakalanarak tutuklanan Yavuz hakkında dava açıldı. İddianameyi hazırlayan savcı, "Şizofreni tedavisi görüyor, ceza verilmesin" dedi.
İzmir: Geçen nisan ayında emekli öğretmen Salih Ak, eşinin baktığı 7 yaşındaki Ece Uslu'yu yatağında boğarak öldürdü. Şizofreni tedavisi gören Salih Salih Ak'ın bir süredir ilaçlarını almadığı anlaşıldı.
BİRLİKTE TOPRAĞA VERİLDİLER
Anne Munise İpek Cingi, baba Emre Cingi ve onları öldüren oğulları Mithat Cingi, Anadolu Nasreddin Hoca Camisi'nde kılınan ikindi namazını müteakip Asri Mezarlık'ta yan yana defnedildiler.
'İlaçları bırakıp ailelerini kandırma şansları yüksek'
Prof. Dr. Mansur Bayazyürek/ Psikiyatrist: Şizofreni ciddi bir ruhsal rahatsızlık. İyi tedavi edilirse gayet iyi sonuçlar alınıyor. İlacın yan etkileri var ama olumlu etkilerinin yanında olumsuz etkileri çok az. Bu hastalar genellikle ilacı almak istemez. Aileyi kandırma şansları yüksek olduğu için enjeksiyonlu ilaçları yapıyoruz. Aile eğer hastayı iyi tanıyıp takip ediyorsa ilacı almadığını anlayabilir. İlacı aldığında durgunluk varsa, ilacı almadığında hareketlilik olduğunda aile bunu iyiye yorabilir. "Düzeliyor" diye düşünebilir. Oysa ki hasta sesler duyar, halisünasyon görür. Ailenin iyi gibi gördüğü durum daha sonra bu hale gelebilir. "İlacı kesti, daha iyi oldu" diyenler sonrasında bununla karşılaşıyor. Bu tip hastalar zorla doktora götürülebilir. Hastaneye götürülmeleri daha doğru. Çünkü hasta akut dönem geçiriyordur. Böyle bir durumda aile kaymakamlığa dilekçe veriyor. Kaymakamlık ekip ayarlıyor. Doktor hastayı zorla alıp götüremez. Genellikle yaz aylarında depresif ruh halleri bu tarz davranışları tetikleyebilir.
'Şizofreni hastaları daha saldırgandır diyemeyiz'
Prof. Dr. Sedat Özkan /Psikiyatrist: Şeker hastasının insülini neyse bir şizofreni hastasının ilacı da odur. Şizofren olan ve tedavisini sürdürürken çalışan, üreten, evlenen, anne-baba olan hastalarımız var. Türkiye'de 560 bin şizofren var. Kliniklerde 6 bin yatağımız var. Bu tedavi edilebilir bir hastalık. İyi ki bu tedaviler var. Şizofrenlerin daha çok cinayet işlediklerine dair bir kanıt yok. Tek başına şizofreni eşittir canımız tehlikede demek değildir. "Bu insanlar saldırgan, etrafına zarar verir" diyemeyiz. Kendi hayal dünyasında yaşar. Bazı hastalar ilacı kullanmadığını saklar. Aileler bunu her zaman anlayamayabilir. Psikiyatrik kliniğine yatırılıp yatırılmayacağının kararı ne aileye ne de devlete aittir. Psikiyatristin kararıdır. Psikiyatri kliniğine yatırmanın ahlaki, hukuki, tıbbı çerçevesi vardır. Bazı durumlarda aile onay vermese de yatırıyoruz. Bazen hasta onay vermese de aile onayı yeterlidir. Psikiyatri kliniğinde hastadan her zaman onay alınmaz. Didem SEYMEN / SAĞLIK SERVİSİ