İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve dünyada hızlıca yayılan corona virüsü pandemi olarak ilan edildi. Dünyada birçok ülkede vaka sayısının artmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgın virüsün yayılması ve tutunması pandemik olarak yorumlandı. On binlerce vatandaş '' Pandemi nedir, ne demek? Hangi hastalıklar pandemidir?'' sorularına yanıt aranıyor. Geçmişten günümüze salgın hastalıklar binlerce kişinin ölümüne sebep olduğu gibi vaka sayısını hızlıca arttırmıştır. Dünya çapında hızla yayılma potansiyeli olan böyle bir virüs, influenza pandemisine neden olabilir. Peki Pandemi nedir, ne demek? Pandemi ilan edilen hastalıklar hangileridir? İşte detaylar…
Dünya Sağlık Örgütü'nün corona virüsünü pandemi ilan etmesinin ardından gündemde en çok aranan başlıklar arasında yer almış oldu. On binlerce vatandaş '' Pandemi nedir, kısaca pandemi nedir? Sorularına yanıt arıyor. İşte, pandeminin tanımı ve pandemi hakkında merak edilenler…
Pandemi, dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. Pandemi durumu virüslerde karşılaşılabilmektedir. Virüsün yayılması ve tutunması pandemik olarak yorumlanmaktadır.
Zaman zaman influenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni bir tipte influenza virüsü ortaya çıkmaktadır. Bu değişiklik hayvan influenza virüsünün genetik yapısında meydana gelebilmekte veya insan ve hayvan influenza virüslerinin her ikisinin genetik kombinasyonu ile ortaya çıkabilmektedir. Değişimlere bağlı olarak virüs insandan insana kolayca geçiş yeteneği azanabilmektedir. Bu durum, virüsle daha önce hiç teması olmayan, virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının hastalanmasına neden olmakta ve büyük çapta salgınlara yol açabilmektedir. Dünya çapında hızla yayılma potansiyeli olan böyle bir virüs, influenza pandemisine neden olabilir.
Tarihteki pandemiler
Kara veba
Kolera
Grip
Tifo
Domuz gribi
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
Yaygın ölümcül hastalıklar ve pandemikler arasındaki farklar
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:
-Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı,
-Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması,
-Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması,
Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).