Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Etiyopya'daki toplantısında Özbek pilavı, Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi.
Özbekistan Kültür ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamada, Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da yapılan UNESCO Kültür Mirası toplantısında, Özbekistan hükümeti tarafından sunulan "Pilav geleneği ve kültürü" dosyasının, toplantıda kabulüyle "Özbek pilavı"nın UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydettirildiği vurgulandı.
Özbekistan'ın UNESCO'daki Temsilcisi Lola Kerimova-Tillyaeva da sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, Özbek pilavının listeye girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Özbek pilavının insanların günlük hayatı, özel günleri, düğün ve diğer etkinliklerinin vazgeçilmezlerinden olduğunu kaydetti.
Kerimova-Tillyaeva paylaşımında, "Özbek geleneğinde ev sahibi, pilav ikram etmeden misafirin gitmesine izin vermez. Yüzyıllardan bu yana kuşaktan kuşağa geçmekte olan Özbek pilavıyla ilgili örf ve adetler halkımızın medeniyeti ve değerlerinin önemli bir parçasıdır." ifadesine yer verdi.
- ÖZBEK PİLAVI
Özbekistan'ın tarihi kenti Buhara'da dünyaya gelen ünlü tıp bilgini ve filozof İbni Sina tarafından tarif edildiğine inanılan ve günümüzde de Özbek sofrasının en lezzetli yemeklerinden biri sayılan Özbek pilavının, yapıldığı yöreye, hazırlanışı ve katılan malzemelere göre 100'den fazla çeşidi bulunuyor. Pirinç, soğan, havuç ve etten hazırlanan Özbek pilavına ayva, kuru üzüm ve çeşitli sebzeler ilave edilse de yapımında kullanılan ana malzemeler değişmiyor. Özbeklerin "aş" da dediği pilav çeşitleri arasında yer alan "toy aşı", "bayram aşı", "devzira pilav", "çayhane pilav", "Semerkand pilavı", "Andican pilavı" ve "Taşkent pilavı" yoğun ilgi görüyor.