On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan ve bozmayan şeyler merak ediliyor. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucu devam ettirmesi uygun olmaz. Zira, kadınlar özel günlerinde bazı ibadetleri yerine getiremezler. Peki Oruçluyken adet olmak orucu bozar mı? Regl döneminde oruç tutulur mu?
Ramazan ayında oruç tutmaya niyet edecek olan Müslüman alemi orucu bozan ve bozmayan durumları araştırıyor. Kadınların en çok merak ettiği soruların başında ise '' oruçluyken adet olmak orucu bozar mı?'' geliyor. İşte konuya yönelik merak edilenler…
Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.
Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler. Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır.
Söz konusu icmânın (görüş birliğinin) dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir. (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69)