Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz'da, Orta Asya'dan Balkanlara kadar çok geniş bir coğrafyada çeşitli törenler düzenleniyor. Gece ile gündüzün eşitlendiği bu tarihte, kuşlar, havaların ısındığı kuzey yarım küreye göç ediyor. Medeniyetler arasında farklı zaman dilimlerinde kutlanan bayramda geleneksel çadırların kuruluyor ve geleneksel kıyafetleriyle gelenler kutlamalar yapıyor. Peki 2020 Nevruz Bayramı nedir, neden kutlanır?
NEVRUZ BAYRAMI NEDİR VE NEDEN KUTLANIR?
Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.
Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.
Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.