Müslümanların heyecanla beklediği Muharrem ayı orucu ne zaman başlıyor merak ediliyor. Muharrem ayının 10. günü olan aşure günü dualar edilecek ve ibadetler gerçekleşecek. Bu anlam dolu özel günde oruç tutmak isteyenler konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan araştırma yapıyor. Bu bağlamda '' Muharrem ayı orucu ne zaman? 2019 Aşure Günü orucu nasıl tutulur?'' sorusuna arama motorundan yanıt aranıyor. İşte tüm detaylar…
MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN?
Diyanet 2019 dini takvimine göre Muharrem ayı bu sene 31 Ağustos Cumartesi gününe denk geldi. Bilindiği üzere Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır. Hicri takvim ve Miladi takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle her ayın başlangıcı bir sonraki yıl 10 11 gün geriden başlar.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Aşure günü ise 9 Eylül 2019'da başlayacak.
Aşure orucunun ise 9 – 10 Muharrem olarak iki gün, 10 – 11 Muharrem olarak 2 gün veya 9 – 10 – 11 Muharrem olarak 3 gün tutulması tavsiye edilmiştir.
2019 Yılında ise 9 Muharrem 8 Eylül Pazar günü, 10 Muharrem 9 Eylül Pazartesi günü ve 11 Muharrem ise 10 Eylül Salı günü idrak edilecektir.
MUHARREM AYI (AŞURE GÜNÜ) ORUCU NASIL TUTULUR?
Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Peygamber Efendimiz Hadis-i Şeriflerde bu konunun önemini şöyle vurgulamıştır: Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî
Aşure günü tek gün oruç tutmak mekruhtur. Çünkü Yahudiler de bu ayda tek gün oruç tutar. Onlara benzememek için tek gün oruç tutulmaz. Tavsiye edilen 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü oruç tutulmasıdır.
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine'ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştu. "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil'i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) "Ben Mûsâ'ya sizden daha layığım (yakınım)." buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, "Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur."buyurmuştur.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi; bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.