80 BİN ÇİÇEKTEN YARIM KİLO!
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safranın ekimi, ağustos ortası ve eylül ayının ilk haftasında yapılıyor. Hasadı, ekim ve kasım aylarında gerçekleştirilen safranın birçok hastalığa da şifa olduğu biliniyor.
DÜNYANIN EN PAHALISI
Dünyanın en pahalı baharatı olarak nitelendirilen safranın soğanı, ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veriyor, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, yeniden toprakla buluşturuluyor.
KİLOSU 30 BİN LİRA
Safranbolu safranının kilogramı yaklaşık 30 bin liradan alıcı buluyor. İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde de üretilen safran, üretildiği yere göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.
EN KALİTELİSİ SAFRANBOLU SAFRANI
Safran, süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharattır. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye'de ise safran Safranbolu'da üretilmektedir.
KESKİN BİR TADI VAR
Safranın anavatanı Güneybatı Asya'dır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar. Safran baharatının keskin bir tadı ve saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır.
"İYİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ"
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, safran soğanının söküm zamanının geldiğini söyledi. Biraz geç de olsa bugünden itibaren safran soğanını sökmeye başladıklarını belirten Yılmaz, "Bu sene soğanların bir bölümünü sökeceğiz çünkü zamanı geldi. Ağustos ayında yeniden dikim yapacağız. İyi bir sezon geçiriyoruz. Haziran ayında çok yağmur yağdı. Soğanların iriliği çok güzel, yavrulaması da çok iyi. Diktikten sonra önümüzdeki sezon belli olur." dedi.
PAZARLAMA SIKINTISI YOK
Yılmaz, geçen sene 13 kilogram safran elde ettiğini kaydederek, "Bu sene alanı daha da büyüttük. Geçen yıldan daha fazla bir üretim hedefimiz var. Pazarlama sıkıntısı çekmiyoruz." diye konuştu.
SARI RENK ANLAMINA GELİYOR
Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za'feran kelimesinden kaynaklanarak Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolcaya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızcaya safran ve oradan da İngilizceye saffron olarak aktarılmıştır.
GELENEKSEL TIPTA ÖNEMLİ YERİ VAR
Geleneksel tedavi yöntemi olarak çok eski bir tarihe sahip olan safranın antikarsinojenik (kanser bastırıcı), antimutajenik (mutasyon önleyici), immünomodüle edici ve antioksidan benzeri özellikleri olduğu modern tıp tarafından doğrulanmıştır. Safran özellikle Çin ve Hindistan'da kumaş boyası olarak ve parfümeride de kullanılır.
ANTİ KANSEROJEN
Anti kanserojen maddeler sayesinde bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir. Karaciğeri temizlediği gibi kandaki zararlı hücreleri de temizleyerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Safran çiçeği kalp kaslarını kuvvetlendirerek kalp hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.
DEPRESYONU ÖNLÜYOR
Safranın içerdiği bileşenler bünyede depresyona neden olan asit dengesinin bozulmasına engel olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ruh sağlığı alanında yaygın olarak safran kullanılır. Etkili antioksidan özelliğinden dolayı safran, sindirim sistemi için faydalıdır.
KAN BASINCINDAN CİLT TEMİZLİĞİNE KADAR...
Safran potasyum açısından zengin olduğu için kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı oluyor. Safranın içerdikleri cilt sağlığı açısından da faydalıdır. Cildin temizlenmesi ve genç kalması için safran cilt maskelerinde yaygın olarak kullanılıyor.