Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Sorusu gün içerisinde Müslüman vatandaşların gündeminde yer alırken bu mübarek günde yapılması gereken ibadetler de aynı şekilde merak konusu haline geldi. İslam alemine göre bu tarihin anlam ve önemi; Hz. Muhammet'in Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselmesi olarak biliniyor. Bu anlamlı günde yer yıl ibadetlerini yerine getiren Müslüman alemi iman ediyor. Peki, Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir? İşte tüm bu sorularınızın yanıtı…
Dini kaynaklarda yer alan bilgiye göre bu mübarek tarihte oruç tutulmasına dair bir bilgi bulunmamaktadır ancak Üç ayların içerisinde bulunan ve Recep ayının 27. Gününe denk gelen Miraç Kandilinde müminler bu günün gündüzünde oruç tutmuş ve gecesinde ibadetlerini yerine getirip dua etmişlerdir.
İşte Miraç kandili'nde yapılması gereken ibadetler ve tüm detaylar
Miraç Kandili'nde oruç tutmak gerektiği ile ilgili dini kaynaklarda her hangi bir bilgi yer almamakla beraber birçok vatandaş bu mübarek günde Allah rızası için oruç tutarak ibadet ediyor. Elbette oruç tutmak, dua etmek, Kuran'ı Kerim okumak İslam dini açısından büyük sevaptır. Bu nedenle isteyen kişi Miraç Kandili'nde oruç tutarak ibadet edebilir.
Miraç Gecesi: Receb ayinin 27.nci gecesidir. Yatsi namazindan sonra 12 rek'at namaz kilinir. 2 rek'atte bir selâm verilir. Her rek'atte 1 Fâtiha-i Serîfe, 10 Ihlâs-i Serîf okunur. Namazdan sonra; 100 defa"Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim" 100 defa istigfar, 100 defa salâvat-i serîfe okunur.
10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.