FETÖ/PDY'nin darbe girişimi, toplumsal psikolojiyi de etkiledi. Uzmanlar, "Travma reçetesi, toplumsal birliktelik. İlaç, demokrasi nöbetleri" diyor. İşte söyledikleri:
Psikiyatrist-emekli yarbay Semih Dikkatli: FETÖ'nün girişimi ile bombalar, insanların öldürülmesi, asker kılıklı teröristlerin insanlara ateş açması, insanlarda temel bir güvensizlik duygusu yarattı. Halkımızın namusunu, malını, canını emanet ettiği ve en çok güvendiği kurum TSK'dır. Bu saldırı, sanki bir annebabanın çocuğuna ciddi şekilde silahla, bıçakla saldırması ve çocuğu şaşırtması gibi şok edici bir his yarattı. İnsanlar, bu güven duygusunu yeniden kolayca yakalamakta zorluk çekecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı, muhalefetin tavrı siyasetçilerden toplumdan başlayan bir aradalık bizim güven duygumuzu güçlü hale getirecek. Reçete; birlikteliği korumak. İlaç ise demokrasi nöbeti için meydanlarda olmak.
Çocuk ve ergen psikiyatristi Yelda Tan: Çocuklarda etkilenmenin daha şiddetli olduğunu görüyoruz. Çocuğun olay yaşandığı sırada bulunduğu ortamda olaya verilen tepkiler, olaya maruziyet derecesi travma tepkilerini de belirlemekte. Çocuklarda yaşından küçük davranmaya başlamak, anneye yapışma, anneden ayrılmama gibi bağımlılıkta artış gibi davranışlar gözlemekteyiz.
'PSİKOLOJİK YARDIM VERİLMELİ'
Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli: FETÖ terörü insanlarımızda iki kat panik ve depresyon yarattı. Komplo teorileri, paranoyaları tetikler ve artırır. Sağduyu azalır, kaygı öfke ve panik artar. Yöneticiler sağduyulu, yatıştırıcı ve güven verici olmalı. Darbe mağdurlarına psikolojik yardım sağlanmalı. Bu durum 40-60 günde kendiliğinden azalabileceği gibi psikiyatrik yardım da gerektirebilir.