İş adamı ve Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'ün bir numaralı sanık olarak yargılandığı "Metro Turizm" davasında mahkeme, 5 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
TMK 10. Maddesiyle yetkili İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada aralarında Galip Öztürk'ün de bulunduğu 11 tutuklu sanık ile 21 tutuksuz sanık ve sanık avukatları katıldı. Duruşmaya müştekilerin ve sanıkların ifadelerinin alınmasıyla devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanıklardan Samsun'un Ayvacık İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Belur, Galip Öztürk'ün beldelerine sürekli yardımda bulunduğunu belirterek, "Ben belediye başkanı sıfatıyla Galip Öztürk ile birçok kez görüştüm. Galip Öztürk bir keresinde bana beldemizdeki camiye yardım etmek amacıyla 50 bin lira para gönderdi. Ben de bu arayı camiye harcadım. İddia edildiği gibi bu para, taşıma ihalesi nedeniyle alınmış bir rüşvet değildir'' şeklinde konuştu.
Duruşmada söz alan diğer sanıklar ise, haklarındaki suçlamaları kabul etmediler.
Duruşmada müşteki olarak katılan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ifadesinde, Galip Öztürk'ten kendisine direk ulaşan bir tehdit olmadığını belirterek, davaya müdahillik talebinin olmadığını söyledi. Mahkeme, sanık ve müşteki ifadelerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verdi.
Verilen aranın ardından mahkeme, polis memurları Gürkan Yamadağ, Hakan Keremoğlu, avukat Ömür Alagöz, Metro Turizm'in ortağı Volkan Şiranun ve emekli Tuğgeneral Rauf Altınok'un tutuklu kaldıkları süre ve suçun vasfının değişme ihtimali göz önüne alınarak tahliye edilmelerine karar verdi. Ayrıca mahkeme tutuklu sanıklar Galip Öztürk, Ali Rıza Tekin, Cengiz Kaya, Erdem Yücel, Metin Tekin, Yusuf Bayrak'ın kuvvetli suç şüphesi, mevcut delil durumu, suçun vasıf mahiyeti göz önüne alınarak, tutukluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.
Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından hazırlanan iddianamede iş adamı Galip Öztürk'ün "Örgüt kurmak ve yönetmek, yetkili olmadığı için yarar sağlamaya azmettirmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek, rüşvete azmettirmek, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, hakkı olmayan yere tecavüz, yağmaya azmettirmek ve silah bulundurmak" suçlarından 47 yıldan 123 yıla kadar hapsi istenmişti.
İddianamede tutuksuz sanıklardan Başbakanlık müsteşarı Abdülkerim Emek hakkında ise örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçunda 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. İddianamede diğer sanıklar hakkında ise benzer suçlardan 1 yıldan 135 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.