Süper Hücre yağışı, belirli dönemlerde ülkemizi etkisi altına alması dolayısıyla araştırılan konulardan biri oldu. Son günlerde İstanbul ve Bursa'da etkili olan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen süper hücre yağışlarını değerlendiren Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, "İstanbul meteorolojik bir afet yaşadı ancak geçen yılki gibi büyük dolu taneleri oluşmadı" dedi.
İşte Meteoroloji Uzmanı Adil Tek'in Süper Hücre ile ilgili açıklamaları...
"Birkaç saat önce oluşan yapı kuzeye doğru kaydı. Merkezi etkileyen hücre kaymaya başladı. Sıcaklık farkları dengeye gelmiş oldu. İklim değişikliklerinin önemli etkisine bağlı olarak bu yağışları sıklıkla göreceğiz. Bugün devam eden bir yağış var. İstanbul dışında da Kocaeli, Bursa gibi çevre illerde de var. Bu yağışların çok etkili olmayacağını söyleyebiliriz. Hücrenin yapısına bağlı olarak oluşan fırtına ve yıldırım riski olabiliyor. Yarından sonra yağışların duracağını, üzerimizde oluşan yapının etkisinin azalacağını söyleyebiliriz"
SÜPER HÜCRE NEDİR?
"Bizim bölgemizde çok geniş alanları kapsamıyor. 50-10 km arasında değişen bir yapı var. Alçak basınç sistemini andıran bir yapıya sahip. Hücrenin ortasından yukarıya doğru yükselme ve çökme hareketi oluşuyor. Aşağıdaki enerjiyle yukarıdaki enerji arasındaki ısı farkına bağlı olarak dolu oluşuyor, buna 'süper hücre' diyoruz. Bu yağışların yarında etkili olması bekleniyor."
Süper hücre, düşey rüzgar hareketi demek. Bu aşağıdaki nemi alır, yukarı götürür. Yukarıdaki rüzgarı da aşağı getirir. Bu karışma esnasında bulut meydana gelir. İçerisinde sürekli bir hava hareketi olan bulutların çoğu dolu yağışını beraberinde getirir.