Dünya Futbol Şampiyonası'nın çıkardığı ses nedeniyle çok konuşulan Afrikalıların yöresel çalgısı 'vuvuzela' mahsullerini yırtıcılardan korumaya çalışan köylülerin umudu oldu. Sakarya'nın Geyve ilçesinde denediği bir çok yönteme rağmen domuzları fındık ve mısır bahçesinden uzak tutamayan Kudret Gül, çareyi vuvuzelada buldu.
Dünya Futbol Şampiyonası'nın en çok konuşulanı olan Afrikalıların yöresel çalgısı vuvuzelanın çıkardığı sesle yabani hayvanları mahsullerinden uzaklaştırmaya çalışan Gül, yöntemin başarılı olduğunu savundu. Akıncılar Köyü'nde yaşayan Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce yabani hayvanları bahçesinden uzak tutmak için bir çok yöntem denediğini belirterek;
"Daha önce bir piknik tüpü ile çalışan domuzsavar adı verilen bir düzenek kullandık. Düzenek içerisinde biriken gazı patlatarak ses çıkarıyordu, bu sayede yaban hayvanlarını uzaklaştırmayı denedik. Bunun yanında akülü alarmlar var ve kokusuna gelmesin diye gübre yakıyorduk. Hiçbir şeyin faydasını göremedik. Bu yıl değişiklik olsun detim, maçlarda vuvuzelayı gördük, güzel ses çıkıyor biz de deneyelim dedik ve faydasını gördük, herkese tavsiye ederim." diye konuştu.
Vuvuzeladan komşularınında memnun olduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu:
"Bu yıl faydasını gördük, komşularım da memnun. Onlar da dolaşmışlar arazilerinden memnunlar, çünkü hiç yabani hayvan gelmemiş. Her yıl geliyordu. Köpeklerimiz olsa da köpeklerimiz belirli bir süre uyuyor, yabani hayvanlar o boşlukta ürünlerimizi çalıyordu. Bu yıl köpeklerimle beraber vuvuzelamla hiç zayiatımız yok, mahsulümüzü zamanı geldi yedirmeden topluyoruz."
Yaban hayvanlarının sese gelmediğini belirten Gül,
"Ayı, domuz, çakal gibi yabani hayvanlar sese gelmiyor. Ezan okunduğunda ulumaya başlıyorlar, çocuklarım vuvuzelayı öttürünce seslerini kısıyorlar. Bunu da test ettik.Vadide olduğumuz için güzel yankı yapıyor. Sık sık öttürüyoruz. Bu yıl hiç yedirmedik. Bir akşam komşum geldi, köpeklerini saldı, bana bir öttür dedi, bakalım ne olacak. Öttürdüm, köpekler kayboldu gitti." dedi.