SABAH'ın 'Ömre Ömür Katan Şehirler' yazı dizisinin bugünkü durağı Aydın'ın Nazilli ilçesi... Nazilli adını 'dağlarından yağ, ovalarından bal damlayan uzun ömürlü insanların yaşadığı şehir' olarak çoktan tescillemiş. Türkiye'de ortalama hayat süresi 70 yıl ama Nazilli'de tam tersi bir durum var. Hem daha yaşlılar hem de daha sağlıklılar. Öyle ki 100 yaşın üzerinde hayat süren 14 kişi var. Durum böyle olunca da bilim insanları bu işin sırrını öğrenmenin peşine düşmüş. Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, "Nazilli'nin temiz oksijeni, dağlarında yetişen zeytinlerin bereketi zeytin yağı ile şifaya dönüşüyor. Ovalarında yetişen inicirin meyvesindeki aromatik bal buranın insanını, uzun ömürlü ve sağlıklı yapıyor. Yunanistan'ın Ikaria adası ölümsüzlük şehri olarak sunulsa da bizim de Nazillimiz var" diyor. 108 yaşındaki Cennet nine ise, "Kuş sütüne gerek yok. İncir ve zeytinyağı olsun' sözleriyle açıklıyor. İşte Nazilli'nin ulu çınarlarından Cennet ninenin uzun yaşam sırları:
DÖRDÜNCÜ KUŞAKTAN TORUNU VAR
Yemyeşil bir ova, rengarenk bir atmosfer karşılıyor bizi. Dağları zeytin ağaçları sarmış, biraz altında kestaneler, biraz daha aşağı ovaya doğru inince incirler, portakallar, elmalar en bereketli, en sağlıklı meyvelerini veriyor.
Nazilli merkeze yarım saat uzaklıktaki 800 rakımda kurulmuş Aksu köyüne doğru ilerliyoruz. Evini dağın yamacına kuran ve kuş bakışı tüm köyü tepeden izleyen 108 yaşındaki Cennet nine yani Cennet Akkoyun bizi pencerede karşılıyor. Fotoğraf çektirmeyi çok seviyor. 'Yaz kızım öğrensinler uzun yaşamın sırlarını' diyerek söze başlıyor. Kendisinin anlatamadığı noktalara ise, dördüncü kuşaktan torununun torunu olan 8 yaşındaki Rümeysa yetişiyor. Rümeysa, büyük ninesine sevgiyle sarılıyor. Ve ondan öğrendiklerini hiç unutmayacağını söylüyor.