İslâm aleminin merakla beklediği Kurban Bayramı için hazırlıklar tam gaz devam ederken heyecanlı bekleyiş ise sürüyor. Yılın ikinci dini bayramının idrak edilmesine sınırlı bir süre kala, planlar da ona göre şekilleniyor. Kurban yaklaştıkça konuya yönelik sorgulamalar da arama motorları üzerinde bir hayli artış gösterdi. Bilindiği gibi, tatil planlarının dışında, gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvan alım ve satımı için de 2019 Kurban Bayramı tarihleri oldukça dikkat çekiyor. Bu doğrultuda da, bayramın ne zaman ve hangi gün başlayacak milyonlarca yurttaş açısından oldukça önemli bir konu olarak öne çıkıyor.
Diyanet, bu yılın takvimini paylaştı ve 2019 Kurban Bayramı tarihlerini de resmen duyurmuş oldu. Büyük bir merak edilen Kurban Bayramı tatili hakkında ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli açıklamalar yapıldı. Peki, bu yıl bayram tatili 9 güne uzatıldı mı?
İşte, detaylar;
BU YIL KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN VE AYIN KAÇINA DENK GELİYOR?
2019 Kurban Bayramı , 11 Ağustos ile 14 Ağustos tarihleri arasında olacak.
Yarım gün tatil olan bayram arifesi ise 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor.
2019 Kurban Bayramı takvimi şu şekilde;
KURBANLIK FİYATLARI DA BELLİ OLDU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 750-3 bin lira arasında olmasını beklediklerini ifade etti.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında, kurbanlık fiyatları ve üreticilerin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini dile getiren Bayraktar, "Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 750-3 bin lira arasında olması bekleniyor. Canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 18-26 lira, küçükbaş hayvanlarda 19-30 lira arasında olacağı tahmin ediliyor." dedi.
Bayraktar, ülke ortalaması açısından büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 21 lira 72 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 23 lira 74 kuruş olduğunu söyledi.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN MÜ OLACAK MI?
Bu yıl Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması hakkında henüz net bir gelişme bulunmuyor. 15 ve 16 Ağustos tarihlerine ilişkin bir tatil bilgisi bulunmazken, bu tarihler tatil ilan edildiği taktirde 9 günlük bir tatil süresi olmuş olacak.
Konuya yönelik bir açıklama olduğunda detaylara her zaman olduğu gibi, yine sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz.
BAKAN ALBAYRAK'TAN 9 GÜN AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Albayrak, "Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasına olumlu bakmıyorum" sözlerini kullandı.
TURİZMCİLERDEN 9 GÜN TALEBİ
Kurban Bayramı tatilinin de Ramazan bayramında olduğu gibi 9 güne çıkarılması istendi. Turizmciler Kurban bayramı sonrasına denk gelen 15 ve 16 Ağustos günlerinde kamuya idari izin verilmesini ve böylelikle toplam tatil süresinin 9 güne çıkarılmasını önerdiler. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasını beklediklerini ve bu konudaki kararın bir an önce açıklanmasının sektör açısından olumlu olacağını bildirdi.
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
KURBAN KESMENİN FAYDALARI
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.