Kurban Bayramı ne zaman başlıyor sorusu, özellikle kurban kesmeyi planlayan vatandaşlarla tatil planı olanların gündeminde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak diye de merak ediliyor. Kurban Bayramı tarihi 2021 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan Dini Günler Takvimi'nde Temmuz ayı içinde yer alıyor. İşte bayram tarihi hakkında merak edilenler.
2021 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Kurban Bayramı, 2021 yılında 20 Temmuz'da başlayıp 23 Temmuz'a kadar devam edecek. 19 Temmuz'da Kurban Bayramı'nın arefe günü idrak edilecek. Bu yıl Kurban Bayramı hafta içine denk geliyor. Cuma günü bayramın son günü olacak.
DİYANET TAKVİMİNE GÖRE KURBAN BAYRAMI TARİHİ
Kurban Bayramı 1. Günü: 20 Temmuz Salı
Kurban Bayramı 2. Günü: 21 Temmuz Çarşamba
Kurban Bayramı 3. Günü: 22 Temmuz Perşembe
Kurban Bayramı 4. Günü: 23 Temmuz Cuma
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Arefe Günü nedeniyle 19 Temmuz Pazartesi yarım gün olacak. Kurban Bayramı Salı gününden Cuma gününe kadar sürecek ve tatil buradan hafta sonuna bağlanacak. Pazartesi gününün tam gün izinli olması halinde Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.
KURBANIN DİNDEKİ YERİ NEDİR?
Kurban, Kur'an-ı Kerim'de geçen delillerle sabit bir ibadettir. Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107). Hz. Muhammed'in (s.a.v.) kurbanın meşru kılınmasından itibaren vefatına kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir. Pek çok sahih hadis kaynağına göre Hz. Peygamberimiz, Allah katında en güzel ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurban edilen hayvanın tırnağı ve boynuzu dahil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazıldığını ifade etmiş ve Allah rızası için yapılan bu ibadeti tüm müminlere önermiştir.
KURBAN İLE İLGİLİ AYETLER
"Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin." (Hac, 22/28), "Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık." (Hac, 22/34), "Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O'nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hac, 22/36-37)