İngiltere'deki Westminister Üniversitesi'nin araştırması zayıflamaya çalışanlara hayli ilginç bir alternatif sunuyor. Araştırma, korku filmi izlemenin ciddi oranlarda kalori kaybına yol açtığını gösterdi. Korku filmlerinin yarattığı gerilim ve heyecan esnasında harcanan kalorinin, bir kalıp çikolatanın kalorisini yakabilmek için yapılan uzun yürüyüşe eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Ortalama 113 kaloriye tekabül eden bu eforun, başrolünü Jack Nicholson'ın oynadığı Stephen King'in aynı adlı kitabından uyarlanan 'The Shining' filminde 184 kaloriye kadar yükseldiği belirlendi. Filmlerin gerilim dozu, kullanılan müziklerin etkisi, harcanan kalori miktarını belirleyen en önemli etken. Nitekim The Shining filmi kadar yoğun korku sahnesi içermemekle birlikte, Jaws filminin müzikleriyle öne çıkan sahneleri nedeniyle yaktırdığı kalori miktarı 158. Westminister Üniversitesi araştırmasında kullanılan deneklerin biyolojik farklılıkları nedeniyle harcadıkları kalori miktarında ufak tefek farklılıklar olmakla beraber, net bir ortalama değerler çıtası oluşturulabildiği belirtildi. Dr. Richard Mckanzie, film sırasında ürkerek sıçramanın, ani refleksler göstermenin kalori kaybında etkili olduğunu, alınan oksijen miktarı ve kalp ritminin belirleyici olduğunu kaydetti.
1. Cinnet (The Shining)
184 kalori
2. Jaws 161 kalori
3. Şeytan (The Exorcista)
158 kalori
4. Yaratık (Alien)
152 kalori
5. Testere (Saw)
133 kalori
6. Elm Sokağı Kâbusu A Nightmare On Elm Street
118 kalori
7. Paranormal Activity 111 kalori
8. Blair Cadısı (The Blair Witch Project)
105 kalori
9. Teksas Katliamı The Texas Chain Saw Massacre
107 kalori
10. Ölüm Çığlığı (Rec)
101 kalori
METABOLİZMAYI TETİKLER
Uzm. Dr. Ayça Kaya/ Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
Korku
filmi seyretmek insanda sempatik sinir sistemini uyararak adrenalin, noradrenalin, kortizol gibi stres hormonlarının artmasına neden oluyor. Stres hormonlarının etkisi metabolizma hızını arttırıyor. Metabolizma hızı arttığı için indirekt kalori yakımı söz konusu oluyor. Ancak genelde film seyrederken bir şeyler yiyip içtikleri için harcadıkları enerjiyi notralize eder ve yine kilo artışı ortaya çıkabilir. Eğer zayıflamak istiyorsanız korku filmi izlerken hiçbir şey yemeyin. Sonuçta zayıflamak için insan her gün korku filmi seyredemez. Hergün korku filmi seyrederse psikiyatrik açıdan bilinç altında farklı duygu durumlarına yol açabiliyor.
Doç. Dr. İsmail Koçak/ Dr. Koçak Sesvak Laboratuvarı Direktörü
Akustiğin
ya da sesin hormonel sistem üzerinde etkisi vardır. Özellikle sesler rahatsız edici tonlara çıkmaya başladıkları zaman sempatik sistemi aktive eder ve buna bağlı olarak hormonlar bir miktar artış gösterir. Burada etkili olan şey sesin şiddeti, beklenmedik anda gelmesi ve rahatsız edicilik özelliğidir. Vücutta adrenalin artar ve kalp bir süre için hızlanır. Bu da yağ yakım etkisi yapabilir. Adrenalin aynı zamanda kalori harcatan bir hormondur. Şiddetin arttığı ve uzun süre devam ettiği durumlarda kişinin kalori harcaması beklenir. Ancak sadece ses değil, psikolojik etkilenme durumları da bir arada değerlendirilmelidir.
Doç. Dr. Serdar Dağ/ Nöroloji Uzmanı
Korku ve heyecan insan metabolizmasını hızlandırır. Kilo vermede esas prensip metabolizmayı hızlandırmak ve besin alımını dengelemektir. Metabolizması hızlanan kişi spor yapmasa yerinde otursa bile kilo kaybına uğrar. Korku ve heyecan beyinden salgılanan bazı biyokimyasal maddeler aracılığı ile olur. Akut yani film izlerken beyinden salınan maddeler korku ve heyecan yaratarak metabolizmayı hızlandırır bu da kalori kaybına sebep olur.
Didem SEYMEN/SAĞLIK SERVİSİ