Türkiye'nin en fazla keçi sütünün üretildiği İzmir'de Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, piyasada keçi sütünden yapıldığı iddia edilen ürünleri karşılayacak miktarda süt üretiminin olmadığını, hileli karışımın (tağşiş) kaçınılmaz olduğunu iddia etti. Türer, keçi sütünün şifa için alındığına dikkat çekerek, ''İnsanlar keçi sütünü bebekleri için alıyor, böyle bir üründe karışım yapmak insafsızlık'' dedi.
Seferihisar'da Türkiye'nin en büyük keçi çiftliğinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türer, keçi sütünün sindiriminin diğer sütlere göre daha kolay olması ve sağlığa fayda açısından daha üstün özelliklere sahip olması nedeniyle talebin günden güne arttığını belirtti. Keçi sütünden yapılan ürünlere talep çok fazla olsa da hayvan varlığının ve süt veriminin dünya ortalamalarının gerisinde olması nedeniyle üretimin kısıtlı kaldığını ifade eden Türer, son zamanlarda sayıları artan Saanen tipi keçi çiftlikleriyle üretimde önemli bir artış yakalandığını kaydetti.
İzmir'in Seferihisar ilçesinin yeni yatırımlarla keçi sütü üretim merkezi haline geldiğini, her geçen gün farklı meslek gruplarından girişimcilerin çiftlik kurduğunu, buna rağmen talebe yetişilemediğini kaydeden Türer, şöyle konuştu:
''İnek sütünün üreticiden alım fiyatı bugünlerde 75 kuruş, keçi sütünün 1 lira 30 kuruş, bunun üzerine devlet desteğini koyduğunuzda üreticinin kazancı inek sütünde 79 kuruş, keçi sütünde 1 lira 45 kuruş oluyor. Keçi sütünden yapılan ürünler de diğer ürünlere göre daha yüksek fiyatla satılıyor. Aradaki bu fark bir çok fırsatçının da iştahını kabartıyor. Piyasada keçi sütünden imal edildiği iddiasıyla satılan ürünleri karşılayacak keçi sütü yok. Toplam süt üretimiyle bundan yapılan ürünler arasındaki fark, hileli karışımın olduğunu gösteriyor.
Peynir çeşitlerinde inek, koyun ve keçi sütlerinin karışımı doğaldır. Geleneksel olarak bir çok peynir çeşidi de karışımlarla yapılır. Ancak asıl tehdit piyasada keçi sütü olduğu iddiasıyla satılan sütlerde hileli karışım yapılmasıdır. İnsanlar keçi peynirini bir gıda maddesi olarak ama keçi sütünü şifa olarak tüketirler. Peynir, yoğurt gibi ürünlerde karışım, ambalajda belirtildiği sürece yapılabilir ama insanlar keçi sütünü bebekleri için alıyor, böyle bir üründe karışım yapmak insafsızlık. Keçi sütünün olmadığı kış döneminde dahi keçi sütü satılıyor. Bu ürünlerin içinde çoğu inek sütü olmak üzere az oranlarda keçi sütü bulunuyor.''
Keçi sütünün sağlıklı olduğunun tüketiciler tarafından bilindiğini, bir çok doktorun da keçi sütünden yapılma ürünleri tavsiye ettiğini ifade eden Türer, Türkiye'de yeni yeni gelişen keçi sütü sektörünün hileli karışım olaylarıyla yara almasından endişe duyduklarını kaydetti.
''Tüketicinin sorgulamasını istiyoruz''
Keçi sütünde karışım olduğu bilgisini verirken tüketicinin keçi sütüne karşı olumsuz düşünceler içine girebileceğinden de endişe ettiklerini ifade eden Türer, ''Düzenleyici otorite de hileli karışım olaylarının farkında. Hileli karışım sorununun çözümü konusunda önemli adımlar atılıyor. Tüketicinin de aldığı ürünü sorgulamasını istiyoruz. Tüketicinin bilinçlenmesi, denetimlerin artması ve keçi sütü üretiminin artmasıyla bu sorunun tarihe karışacağını düşünüyoruz'' dedi.
Keçi sütünün tadını bilenlerin inek sütünden farkını ayırt edebileceğini ancak keçi sütü aroması kullanılması halinde bunun da mümkün olamadığını ifade eden Türer, tüketicinin aldığı ürünlerin üzerindeki bilgilere dikkat etmesi, şüphelendiğinde sorgulaması ve ilgili mercilere başvurması gerektiğini ifade etti.
Türer, keçi sütünde üretimin hızla artmasıyla soğuk zincir yatırımlarına da başladıklarını, birlik olarak kurdukları soğuk zincirin ülke genelindeki bir çok girişimciye örnek olduğunu ifade etti.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de toplam 12 milyon ton inek sütü üretilirken 3 milyon 33 bin keçiden 320 bin 588 ton keçi sütü elde ediliyor. Keçi sütünün büyük bölümü yerel mandıralar tarafından peynir yapımında kullanılıyor. Keçi sütü üretimini hızla artıran İzmir'de ise soğuk zincir içindeki üretim 7 bin tona ulaştı.