Kaymakamlar, ilçelerin en büyük mülki ve idari amirleridir. İlçe ile ilgili birçok konuda sorumlu olan bu kaymakamlık birçok gencin hayalini kurduğu meslek dalıdır. Kaymakam olmak için 4 yıllık lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece lisans mezunu olmak yeterli değildir. Lisans bölümleri arasında da gerekli olan yerlerden mezun olmanız gerekmektedir. Peki bu meslek dalları nelerdir? Kaymakam nasıl olunur? şartlar nelerdir? İşte tüm detaylar…
Kaymakam olmak için mezun olmanız gereken bölümler;
Kaymakam olmak için gerekli şartlar;
Kaymakam olmak için herhangi bir yaş şartı bulunmasa da sınavlara katılabilmek için 35 yaşının altında olması gerekmektedir. Ayrıca yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olması gerekmektedir. Sadece belirtilen bölümlerden mezun olmak yeterli gelmemekle birlikte aynı zamanda girilecek kaymakamlık sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir. Bu sınavında geçilmesi durumunda ise 4 farklı mülakat sınavına girilmelidir. Girilen mülakatlar sonucunda iyi sonuçlar almak, kaymakam olma yolunda iyi adımlar atmaktadır.
Mülakatın ardından 3 yıllık staj ve kurs dönemine geçilerek, sırasıyla; 2 ay il merkez stajı, 3 ay Kaymakam Refikliği, 1.5 ay Mülkiye Müfettişi gözetiminde staj, 4 ay Bakanlık Merkez stajı, 45 günlük Milli Güvenlik Stajı, 1 yıl yurtdışı stajı, 8 ay Kaymakam vekilliği ve en son olarak da 4 aylık Kaymakamlık Kursu süreçleri tamamlanmaktadır.
Bu süreç tamamlandıktan sonra İçişleri Bakanlığı'nın sınavını kazandıktan sonra, valilik emrine atanırlar. Bu süre zarfında valiliğe tez hazırlayan kaymakamlar bu tezden de geçer sonucu almaları durumunda, kaymakamlık için ilk adımı atmış olurlar.