Bypass sonrasında enfeksiyon kapan 65 yaşındaki Muzaffer Ertuğ'un göğüs kemiği tamamen çıkarıldı, kalbinin etrafı, bağırsak zarı ile sarıldı ve Ertuğ'un sağlığına kavuşması sağlandı. Ordu'da yaşayan emekli işçi Muzaffer Ertuğ'a, yapılan kontrolleri sonucunda anjiyo yapılmasına karar verdi. Kalp damarlarında kireçlenme nedeniyle ameliyat olması gerekiyordu. Bunun üzerine Muzaffer Ertuğ'un tıkanan kalp damarları değiştirildi. Ancak Ertuğ, taburcu olduktan bir hafta sonra rahatsızlandı ve yüksek ateşle tekrar hastaneye başvurdu. Uygulanan tedaviden sonra ateşi normale dönünce evine gönderildi ancak ağrıları kesilmedi ve ateşi tekrar yükseldi. Bunun üzerine Ertuğ, Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Kuralay'a başvurdu. Burada yapılan tetkikler sonucunda enfeksiyonun kemik hatta dokulara kadar sıçradığı anlaşıldı. Bu nedenle ameliyat bölgesinde yaygın kanama başlamıştı.
ÖNCE ENFEKSİYON TEDAVİSİ
Prof. Dr. Erkan Kuralay başkanlığında toplanan ekip hasta için özel bir operasyon yapma kararı aldı. İman tahtası diye bilinen göğüs kemiği kaynamadığı için bunu çıkartıp kalbi korumaya almalıydılar. Ancak bu sırada vücudun yeni damarları kabul etmesi de sağlanmalıydı. Çare olarak bağırsak dokusuyla kalbi kaplamayı düşündüler. Öncelikle hastanın kalbinde oluşan ve son derece ölümcül olan MRSA adlı enfeksiyon tedavi edildi. Ardından bu enfeksiyonun zarar verdiği iman tahtası ameliyatla tamamen çıkartıldı. Ameliyat sırasında kalbi korumak için, kalbin üstü bağırsak zarı ile tamamen kaplandı. Operasyonun ardından kontrole alınan 65 yaşındaki hasta şimdi göğüs kemiği olmamasına rağmen son derece sağlıklı. Kalbi ise bağırsak zarı ile kaplı halde sağlıklı şekilde yaşamına devam ediyor.
'ÇOK NADİR BİR AMELİYAT'
Prof. Dr. Erkan Kuralay da ameliyat hakkında şu bilgileri verdi: "Bu çok nadir yapılan bir yöntemdir. Çok az kişi yapmıştır. Bölgedeki enfeksiyonla mücadele etmek için bu teknik kullanılır. Halk arasında munbar zarı olarak bilinen bağırsak zarı tıp dünyasının omentum dediği bir dokudur. Bu doku normalde karında bulunur. Çok kanlanması olan ve aynı zamanda damar yapımını çok artıran bir özelliği vardır. Bunu kalbin etrafına çektiğimizde; hem kalp ve çevre dokuların kanlanmasını artırıyoruz hem de yeni damarlar oluşmasını artırıyoruz. Böylece yeni damarlar oluştukça dokulara daha fazla kan ve oksijen gidiyor. Aynı zamanda verdiğimiz antibiyotikler gidiyor. Böylelikle yaranın iyileşmesi çok daha hızlı ve çabuk oluyor.