Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürbüz Akçay, kahvaltı etmeden güne başlayan öğrencilerde, düzenli olarak kahvaltı yapanlara göre öğrenme güçlüğü görüldüğünü, ders esnasında dikkatlerinin dağıldığını söyledi.
Kahvaltı etmeyen öğrencilerin başarısının daha düşük olduğunun araştırmalarla tespit edildiğini belirten Uzm. Dr. Akçay, "Çocuğa kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırırken rol model olan anne babanın da yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapmasını bekleriz. Örneğin çocuğa kahvaltının öneminden bahsederken babanın anneye, 'Kahvaltı için vaktim yok, ofiste bir şeyler atıştırırım.' demesini okul çağındaki küçük bireyimiz kulak ardı etmeyecek ve davranışlarına yansıtacaktır." şeklinde konuştu.
Servergazi Devlet Hastanesi diyetisyeni Fatih Sert de kahvaltıda amacın besin çeşitliliğinin sağlanması, kompleks karbonhidratların ve lifli besinlerin yenmesi olduğunu belirtti. Sert, "Bu dengeyi sağlamak, kısa vadede çocuğumuzun ders dinleme esnasında dikkatini toplamasını ve öğrenmesini kolaylaştıracak, dolayısıyla okul başarısını arttıracaktır.
Uzun vadede ise çağımızın hastalığı olan obezite ve onun sebep olduğu kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin ve yüksek tansiyonun oluşma riskini en aza indirecektir." dedi. Kahvaltının öneminin, günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi sebebiyle biten enerjinin tekrar alınabilmesi ihtiyacından kaynaklandığını vurgulayan Fatih Sert, "Kahvaltı, güne başlarken bir itici güç etkisi yapmaktadır. Bu gücü çocuğumuzun etkin şekilde elde edebilmesi için karnını doyurması yeterli değildir. En çok enerji harcayan ikinci organımız beynimizdir ve asıl doyurulması gereken odur. Beynimizin sağlıklı ve üretken çalışması, yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla mümkündür.
Bunun için kahvaltımızda süt, peynir, haşlanmış yumurta ve zeytinin yanında dönüşümlü olarak ev yapımı reçel, bal ve pekmezin, ekmek olarak tam buğday ekmeğinin bulunması gerekir. Hafızamızı beslemek adına ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, kuru üzüm ve kuru kayısı gibi meyveler de kahvaltımızın vazgeçilmezleri arasına girmelidir.
Ayrıca ev yapımı üzümlü ve cevizli kekler, fırında pişmiş peynirli börek veya çörekler, süt veya mevsimine uygun taze meyve ya da taze sıkılmış meyve suyuyla beraber mükemmel ara öğün, yani beslenme çantası seçenekleridir." şeklinde konuştu. Sert, çocukluk döneminde kazanılan kahvaltı alışkanlığının, hayatın bütün aşamalarında olumlu katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.