Sakaoğlu, tüm mirasını kendisini iki kez yangından kurtaran Fatih İtfaiyesi çalışanlarına bırakmıştı. 18 yıl süren dava sonunda Sakaoğlu'nun mirasçıları olarak kabul edilen 272 itfaiyeci, onun adına dernek kurma kararı aldı. Dernek çalışmalarını SABAH'a anlatan itfaiyecilerden Abdülkadir Taş, "Mademki bize bu mirası bıraktı, bizler de mirasçıları olarak ona sahip çıkmamız gerekir. Onun adına belli hizmetler yapıp, ismini yaşatmak istiyoruz. Yılda bir kabri başında toplanalım, Kuran okutalım, mezarının temizliğini ve bakımını yapalım diye düşündük. Ancak bizler de Mahmure anne gibi ölüp gideceğiz. O hiç unutulmasın, hep hatırlansın diye dernek kurma kararı aldık. Böyle bir vefa örneği gelecek kuşaklara miras kalmalı" dedi. Bir diğer itfaiyeci İlyas Kuşaklı ise "Mahmure annenin isminin yaşaması gerekiyor. Hayattayken öğrenci okutmak gibi bazı istekleri olduğunu öğrendik. Bunun üzerine çalışmalarımız var" diye konuştu. İşte detaylar:
kutu1//İstanbul Fatih'te 94 yaşındayken hayatını kaybeden Sakaoğlu tüm mirasını, 3 ve 91 yaşındayken kendisini iki kez yangından kurtaran Fatih İtfaiyesi ekiplerine bağışlamıştı. Kendisi gibi doktor olan Mustafa Sakaoğlu ile evlendikten sonra 7 yıl ABD'de yaşayan Mahmure Birsen Sakaoğlu'nun hiç çocukları olmamıştı. Ancak kardeşi Selahattin İzmirli ile dört yeğeni, mahkemeye başvurup Sakaoğlu'nun vasiyetinin iptali için dava açmıştı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 18 yıl süren dava sonunda 272 itfaiye çalışanı önceki gün Sakaoğlu'nun mirasçıları olarak kabul edildi. Sakaoğlu'nun vasiyeti doğrultusunda mahkeme, miras kalan 12 milyon lira ana paranın 25 milyonluk faizini 272 kişiye bölüştürdü. Her bir itfaiyeciye 92 bin lira düşerken, anaparanın bundan sonraki faizini de itfaiyeciler her üç ayda bir ölene kadar alacak. Öldükten sonra ise miras çocuklarına geçmeyecek, devlet hazinesine kalacak.
GELECEK KUŞAKLAR DA BİLSİN
Sakaoğlu'nun mirasçıları olarak kabul edilen 272 itfaiyeci ise onun adına dernek kurma kararı aldı. Dernek çalışmalarını SABAH'a anlatan itfaiyecilerden Abdülkadir Taş, "Mademki bize bu mirası bıraktı, bizlerin de mirasçıları olarak ona sahip çıkmamız gerekir. Onun adına belli hizmetler yapıp, ismini yaşatalım istiyoruz. Yılda bir kabri başında toplanalım, Kuran okutalım, mezarının temizliğini ve bakımını yapalım diye düşünüyoruz. Hepimiz emekli olduk. İlerleyen günlerde bir arada hareket etmemiz daha da zorlaşacak. Sonunda bizler de Mahmure anne gibi ölüp gideceğiz. Bizden sonrasını da düşünmemiz gerekir. Bu nedenle Mahmure anne adına bir dernek kurma kararı aldık. Şu an derneğin kurulması aşamasındayız. Böyle bir vefa örneği bizden sonra da bilinsin ve gelecek kuşaklara miras kalsın" dedi.
Bir diğer itfaiyeci İlyas Kuşaklı ise "Mahmure annenin unutulmaması gerekiyor. Ya vakıf ya bir dernek olarak adı yaşamalı. Hayattayken öğrenci okutmak gibi bazı istekleri olduğunu öğrendik. Bunun üzerine çalışmalarımız var. Başarıp başaramayacağımızı bilmiyoruz ama uğraşıyoruz" diye konuştu.