Bu yıl 40. yaşını kutlayan ve 'Sanatın Olimpiyatı' olarak adlandırılan İsviçre'deki Art Basel'de, yine dünyanın önde gelen galerileri bir araya gelecek. 10-14 Haziran arasında ünlü sanatçılar, koleksiyonerler, küratörler bu fuarda buluşacak. Bu tarihler arasında Basel, tam anlamıyla bir sanat kenti görünümünü alıyor. Çünkü sadece Art Basel değil, bu ana sanat fuarının etrafında Scope, Art Asia, Volta 5, Liste gibi uydu sanat fuarları da düzenleniyor. Art Basel'e katılama imkânı bulamayan yeni veya nispeten güçsüz galeriler de, bu fuarlara katılıyor. Son yıllarda özellikle güncel sanat piyasasının hareketlenmesiyle Basel'e giden galerilerin sayısı da arttı. Henüz Art Basel'e giden sadece bir galeri var: O da bu yıl beşinci kez uluslararası etkinliğe katılacak olan Galerist. Bunun yanı sıra, Pi Artworks, X-İst ve Hat Artfruii, aynı tarihlerde düzenlenen diğer fuarlardan Scope'a, Tophane'de hizmet veren Rodeo ise, Liste'ye katılıyor.
GALERİST 4'ÜNCÜ TURUNDA
Dördüncü kez Art Basel'e katılacak
Galerist, son dönemde temsil etmeye başladığı yeni sanatçıların da katılımıyla fuarda karma bir sunum hazırlamış. Fuarda Taner Ceylan'ın yeni yağlıboya eserine, Sarkis'in ilk kez sergilenecek vitraylarına, çalışmalarını New York'da sürdüren Haluk Akakçe'nin ebatları büyüyen son serisinden ahşap panel ve kağıt işlerine, Elif Uras'ın İznik Çini Vakfı ile işbirliğinde gerçekleştirdiği vazolarına, Erinç Seymen'in payet işleme panosuna yer verilecek. Seçkide yer alacak diğer isimler arasında; Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Leyla Gediz, Mustafa Hulusi, Youssef Nabil, Güçlü Öztekin ve Evren Tekinoktay yer alıyor.
Pi Artworks, 8-14 Haziran tarihleri arasındaki Scope Basel'e Horasan, Gülay Semercioğlu ve İrfan Önurmen'in eserleriyle katılıyor. Galeri kurucu ve yöneticisi Yeşim Turanlı, Scope'un daha genç ve daha dinamik bir fuar olduğunu, galeri çizgilari ve bütçeleriyle daha paralel durduğunu anlatıyor ve ekliyor: "Basel'de tek amaç özgün iş bakmak, yeni sanatçı keşfetmek. Gelişen Ortadoğu çağdaş sanat piyasası paralelinde, Türk çağdas sanatına olan ilgi artış gösteriyor. Türk sanatının bu talebi karşılayabileceğini düşünüyorum." Scope fuarında yer alan
x-ist galerisi, Canan Şenol'un eserleriyle fuarda yer alacak. Galerinin yöneticisi Kerimcan Güleryüz, bunun ilk Basel tecrübeleri olacağını şöyle tarif ediyor: "Bu yıl önceki yıllara nazaran ilk kez Basel'de bu kadar çok Türk galerisi olacak. Türk sanatının dünya sanatı olduğunu ve yöreselliğe ya da sadece ortadoğu piyasasına mahkûm olmadığını göstermek gerekiyor. Galerilerin profesyonelliği yabancı alıcıların görmesini ve Türkiye'ye daha ciddi takip yapmak üzere, alım yapmak üzere, gelmelerine vesile olmak isteriz."
Rodeo, Tophane'deki ofisinden yurtdışına çıkıp, 9-14 Haziran arasındaki Liste fuarına Loukia Alavanou, Haris Epaminonda, Christodoulos Panayiotou, Eftihis Patsourakis ve Giles Round'un çalışmalarıyla katılıyor. 'Genç sanat'a destek veren bu fuara beş yaşının altındaki galerilerin, 40 yaş altı sanatçıları katılabiliyor.
Hat Artfruit, Scope'da yer alacak bir diğer galeri. Yiğit Yazıcı, bu gibi uluslarası fuarlara katılabilmek için bu galeriyi açtıklarını anlatıyor: "Fuarlar genelde yalnızca galerileri muhatap olarak alırlar. Bu sebeble sanatçı olarak fuarlarda yer alamazsınız. Biz İdil Taşbaşlı ile birlikte fuarlara katılmak için galeri gibi ama aslında kendi amaçlarımıza göre değişebilen bir oluşum kurduk. Fuara Genco Gülan, Barış Sarıbaş ve ben olmak uzere üç kisi olarak katılıyoruz. Art Basel'e giden kişiler için biz Avrupa'da hiç bilinmeyen sanatçılarız. Bizim uydu fuarlarda olmamız, arayış içinde bu fuarlara gelen ve keşif yapmak isteyenlere hitap ediyor."